Split je posljednji na tablici, ali je uspio eliminirati Hajduk iz Kupa što je, dakako, upozorenje i Bijelo-plavima.

Kada bi se u nogometu sve moglo predvidjeti već pri samome pogledu na prvenstvenu ljestvicu, onda ne bi bilo nikakvog upitnika uoči ogleda između Splita i Osijeka. Naime, Osječani su četvrti, a Splićani posljednji, dijeli ih čak 26 bodova razlike, no Zekiću i njegovoj momčadi nijednog trenutka ne pada na pamet podcijeniti nedjeljnog protivnika.

Crveni su u Kupu eliminirali Hajduk, time su potvrdili kako mogu iznenaditi favorite, a budući da im „gori pod nogama“ u ligaškom natjecanju, jasno je da će dati sve od sebe da bi se opet veselili pred svojom, doduše malobrojnom publikom. Imajući u vidu da će i gosti zasigurno ići na pobjedu, koja bi ih možda mogla vratiti i na treće mjesto na tablici, vjerujemo kako će utakmica u Parku mladeži biti vrlo zanimljiva, uz dosta uzbuđenja na terenu.

Na agresivnost odgovoriti – istom mjerom

Osijeku je u svakom smislu bilo vrlo bitno izboriti plasman u polufinale Kupa, a na krilima trijumfa nad Koprivničanima, Bijelo-plavi vjeruju kako nešto slično mogu ponoviti i u Splitu.

Učinak od šest pobjeda u gostima od ukupno osam odigranih susreta izvan grada na Dravi, opet nam daje za pravo da budemo optimisti i da vjerujemo u naše nogometaše. Sličnu smo najavu pisali i uoči slavonskog derbija s Cibalijom u Vinkovcima, ističući kako će domaćin biti i angažiran i motiviran, ali da će u konačnici, ipak, presuđivati kvaliteta. Sada smo istoga razmišljanja jer uz uvažavanje svih mogućih imperativa koje Split ima u svojoj vrlo nezavidnoj situaciji, Osječani su ti koji imaju bolju, spremniju i kompaktniju momčad, zasigurno i „dužu“ klupu. A na agresivnu igru koju od domaćina možemo očekivati od samoga starta, Osijek također može odgovoriti, u što smo se uvjerili u brojnim ovosezonskim gostujućim nastupima.

Napasti, ali ne i srljati

Split ima samo jednu pobjedu u 17 dosad odigranih susreta i to onu protiv Slaven Belupa u svom „dvorištu“. Lokica je od početka sezone imao dosta problema s igračkim kadrom, još je izraženija teška financijska situacija, međutim, to neće i ne smije uljuljkati Barišića, Vojnovića, Peroševića i suigrače.

U Gradskom vrtu je ogled ova dva suparnika završio uvjerljivom pobjedom Osječana od 3:0, iako ni tada nije sve baš išlo glatko, nego je odluka pala u drugom poluvremenu. Vidjeli smo da Osijek može igrati taktički pametno i odgovorno, ne srljajući bezglavo, ali i ne dopuštajući takmacu da se previše razmaše.

Gledajući pojedinačnu kvalitetu u oba sastava, teško da će itko osporiti opći dojam da je naš prvoligaš u prednosti, no to je sigurno bio i Hajduk u odnosu na svog gradskog rivala, pa je pokunjeno napustio travnjak Parka mladeži. Koncentracija, dakle, mora biti maksimalna, odlučnost vjerujemo neće izostati, a kada je tako – onda se Osijek definitivno nameće kao favorit.

Foto: Davor Javorović/Pixsell