Umjesto prosječnosti u Gradskom vrtu je zavladala europska ambicija i odlučnost da se svake godine napravi novi iskorak, ne samo u natjecateljskom smislu.

Dakako, sretna vam svima Nova godina! Iz perspektive Nogometnog kluba Osijek dočekali smo je puno mirnije i veselije nego onu prethodnu jer i samo podsjećanje na sve ono što se događalo prije točno godinu dana u Gradskom vrtu – neusporedivo je u odnosu na ovo čemu sada svjedočimo.

Prvih dana 2016. nestrpljivo smo, poprilično zabrinuti, čekali siječanjsku sjednicu Gradskog vijeća na kojoj se odlučivalo o sudbini našeg prvoligaša kojemu je ozbiljno prijetila likvidacija. Da se to ipak ne dogodi, a Klub spasi od potpunog urušavanja, pobrinuli su se Lorinc Meszaros i Ivan Meštrović, prijatelji i poslovni partneri koji su zajednički odlučili uložiti svoj kapital i spasiti sportski brand grada Osijeka i cijele Slavonije.

Ne samo da su kupili većinski paket dionica, nego su, dakako, preuzeli i upravljačka prava, ali i sve dugove koji su utvrđeni tijekom postupka predstečajne nagodbe. Pojednostavljeno, NK Osijek je prvi puta u svojoj povijesti postao privatiziran, a novi su mu vlasnici odmah ubrizgali značajnu financijsku injekciju i stabilizirali ga u svakom pogledu. U samo desetak mjeseci, posrnuli je kolektiv doživio potpunu preobrazbu, reinkarnaciju koja mu je ne samo udahnula novi život, nego ga i preporodila i vratila mu rejting koji nedvojbeno, po svemu, zaslužuje u hrvatskom nogometu.

Umjesto tjeskobe, nabujali optimizam

Sva ona patnja i neizvjesnost oko borbe za opstanak, pripadaju prošlom, očito i svršenom vremenu. Osijek je proteklu jesen završio na visokom, trećem mjestu u HNL-u, ostaje u igri za osvajanje Kupa Hrvatske, ali je još i važnije od tih natjecateljskih dosega ono što je učinjeno izvan zelenog terena.

U Gradskom vrtu se više ne priča o „maču nad glavom“, njegovi navijači napokon ne strijepe da bi grad na Dravi mogao ostati bez još jednog od svojih simbola, a umjesto naricanja o preživljavanju i spašavanju – danas se među Osječanima jedva čeka iduće ljeto jer sve ukazuje na to da će ga Bijelo-plavi dočekati u Europi! Ponekad je teško i povjerovati da se takav preobražaj dogodio u tako kratkom vremenskom razdoblju i da u Gradskom vrtu više ne stanuje tjeskoba, nego nabujali optimizam koji pokreće ne samo Klub, nego i grad u cjelini. O Osijeku se opet, nakon dužeg vremena, govori s dužnim respektom, u njegove redove mnogi žele doći, puno je onih koji nude i prihvaćaju suradnju, prepoznavši sasvim nove, partnerske odnose. Prosječnost je pojam koji više nitko ne spominje, osječki je moto ambicioznost, a izazova je napretek.

Uzlet na svim razinama

Nije upitno da će se graditi novi stadion, njemu će prethoditi Kamp na Pampasu za koji su osigurana sredstva, a sve će biti napravljeno na europskoj razini jer ovu klupsku upravljačku garnituru ne zanima osrednjost. Sve što se poduzima i radi ima za cilj da NK Osijek svakim novim danom bude bolji, jači i prepoznatljiviji, ali i pristupačniji sugrađanima i simpatizerima.

Uzlet na svim razinama svima je vidljiv, svaka je usporedba s godinama koje su iza nas zapravo suvišna, ali puno govori o promjenama i sasvim novom stanju koje veseli svakog istinskog osječkog navijača. Iskorak je to koji se donedavno nije mogao ni sanjati, a sada smo u situaciji da živimo vlastite snove. Stoga je ovakav klupski zaokret, uz toliko pozitivne energije u svakom segmentu globalnog projekta europskog Osijeka, zasigurno i najljepša sportska priča slavonske metropole u godini koju smo ispratili.