Priliku su dobili mladi treneri, željni izazova, učenja i dokazivanja, a planovi i ciljevi su dugoročni.

Značajne su novosti i promjene u Školi nogometa našeg prvoligaša. Prvenstveno u činjenici da su povjerenje klupskog čelništva dobili mladi treneri za koje je, nakon sustavnog praćenja njihova stručnoga napredovanja, procijenjeno da bi mogli donijeti iskorak u svakom pogledu.

I u onom rezultatskom, kao i u stvaranju i formiranju igrača za najbolju momčad. Kako to odgovorni ljudi u Školi kažu, krenulo se hrabro i odvažno prema naprijed i to u uskoj suradnji i kompatibilno s Puskas Akademijom iz mađarskog Felcsuta. U svakom slučaju, možemo govoriti o zaokretu koji prati zahtjeve modernoga nogometa, ne samo u radu i treniranju, nego i u samoj organizaciji.

Znamo da će našim mladim kolegama trebati neko vrijeme prilagodbe, ali su hrabro prihvatili izazov. Željni su učenja, ambiciozni i odgovorni. Uz njih smo postavili i koordinatore po kategorijama koji će ih savjetovati i mentorski im pomagati. Osim toga, ti će stariji i iskusniji treneri imati zadaću i pripreme utakmica kroz snimanja protivnika. Želja nam je da se naša nogometna Škola i nadalje spominje kao perjanica na ovim prostorima, a bit će nam naglašenije važni i sami rezultati naših mlađih kategorija, a ne samo razvojni put igrača prema seniorskom pogonu. Uvažavajući Dinamo, Hajduk, Rijeku i sve druge, želimo biti u samom vrhu, a također i etablirati svoje mlade trenere da bi jednoga dana mogli preuzeti i neku od nacionalnih selekcija, rekao je voditelj Škole Miroslav Žitnjak.

U korak s europskim trendovima

Važna je uloga povjerena Dini Skenderu, povratniku u Gradski vrt iz Puskas Akademije. On je poručio kako se u Osijeku radi na dugoročnom projektu koji će posebno biti oplemenjen izgradnjom Kampa, čija je dokumentacija u završnoj pripremi. Radit će se sustavno, s visoko postavljenim zahtjevima i unaprijeđenjem procesa rada.

Moramo ići u korak s europskim trendovima kada je nogomet u pitanju, pratiti sve ono što se događa na najvišoj razini. Želimo razvijati brzu, dinamičnu i dubinsku igru s visokim presingom na suparničkoj polovici terena i tako ćemo postaviti zahtjeve u svim kategorijama. Do seniora će se progresivno filtrirati oni najbolji, tako da će NK Osijek sigurno i nadalje imati značajan oslonac u vlastitom kadru. Iako su nam ciljevi dugoročni, s obzirom na pristup i želju naših trenera za uspjehom, vjerujem da i kratkoročno možemo ispuniti barem dio naših planova. Želimo potpuno spremni dočekati izgradnju Kampa s kojim će se zasigurno povećati kapacitet rada, ali i obveza koje ćemo imati, zaključio je Skender.

Skauting i izvan hrvatskih granica

On će ujedno biti i poveznica s kolegama u Mađarskoj, što je i logično s obzirom da je u Felcsutu ostavio značajan trenerski trag radeći s mlađim uzrastima. Skender je preuzeo i kormilo Osijeka II koji je jesenas imao dosta upečatljivih nastupa u trećeligaškoj konkurenciji. Naravno da je i to svojevrsni „filter“ za ulazak u najbolju momčad Bijelo-plavih, pa je rad s tim igračima itekako bitan, posebno jer je mahom riječ o najperspektivnijim, izlaznim juniorima. Što se, pak, skautiranja tiče, to je također bitan segment za kvalitetno funkcioniranje Škole, kako bi se u Gradski vrt doveli talentirani igrači ne samo iz slavonsko-baranjske regije, nego i s puno šireg područja. To će biti posebna zadaća Ive Vranješa.

Nastojat ćemo imati četiri-pet svojih punktova širom Hrvatske iz kojih ćemo crpiti ono što nam treba. Već smo počeli raditi u tom smjeru, a ono pravo će uslijediti tijekom idućega ljeta. Tada ćemo dovesti 30-50 mladih igrača iz drugih sredina koji su nam već sada u fokusu i značajno se ekipirati. Pratit ćemo djecu, surađivati sa školama, čak se povezati i s vrtićima kako bi nam u Klub dolazili svi oni koji se ističu i talentom izdvajaju među svojim vršnjacima. Na našem će se „radaru“ naći i igrači iz susjednih zemalja jer se ne želimo ograničiti samo na Hrvatsku. Uglavnom, svi oni koji će iz našeg inkubatora dolaziti u seniorsku momčad, morat će biti spremni odgovoriti svim zahtjevima koji ih tamo očekuju, zaključio je Vranješ.

Trenere po svim kategorijama možete pronaći na linku: http://nk-osijek.hr/skola/uzrasti/