Švicarci će sigurno preuzeti više napadačkog rizika, a Bijelo-plavi moraju biti odvažni i odlučni u želji za uspjehom.

Stigao je dan odluke, kada je riječ o prolasku u treće pretkolo Europske lige, gdje svoga protivnika čeka slavni PSV. Osječani, dakako, vjeruju da će to biti oni i da će i u Luzernu odigrati onako dobru utakmicu, kao prije tjedan dana u Gradskom vrtu.

Jasno nam je da će Bijelo-plavi morati ponovno biti na istoj ili barem približnoj razini kako bi eliminirali Švicarce. Osijek to sigurno može, iako među njegovim igračima i članovima stručnog stožera nema nikakvoga zavaravanja da je Luzern u gradu na Dravi bio na svom trenutnom maksimumu. Pred svojom publikom i sa spoznajama iz prve utakmice, švicarska momčad sigurno će se postaviti drugačije, bit će vjerojatno i kadrovski nešto jača u odnosu na prvi ogled, ali puno će toga, ipak, ovisiti o Zekićevim izabranicima.

Udaljiti protivnika od šesnaesterca

Ono što će biti jako važno od samoga početka susreta odnosi se na odlučnost i samopouzdanje, odnosno na vjeru u uspjeh. Takav je pristup naprosto nužan da bi se na kraju slavio prolazak u sljedeći krug kvalifikacija. To što će domaćin napasti, sasvim je logično i očekivano, no Zekić učestalo ponavlja da ne smije biti nikakvoga straha i panike  u situaciji kada Luzern pritišće. Osijeku, doduše, nedostaju prave europske utakmice, ali ipak ima dovoljno iskusnih prvotimaca u svojim redovima koji se mogu nositi s pritiskom takvih dvoboja s velikim ulogom, a i od onih mlađih se očekuje odvažnost uz maksimalnu motiviranost koja se uopće ne bi smjela dovoditi u pitanje.

Vidjeli smo prošloga četvrtka da su Osječani uspjeli nametnuti svoj ritam igre, da su oni diktirali tempo i dominirali, stvarajući prigode uz konstantan pritisak. Ovaj puta će Švicarci morati preuzeti puno više napadačkog rizika, nema dvojbe da će tražiti najkraći put do suparničkog šesnaesterca i situacija za udarac, uz dosta žustrine i agresivnosti. Upravo u tom segmentu igre, u dvobojima na sredini terena i na svojoj polovici, Bijelo-plavi moraju biti čvrsti, ne uvlačiti se previše u „krilo“ vratara Malenice, nego nastojati što više udaljiti domaće napadače od kaznenoga prostora.

Podloga je brza, ne smije biti kompliciranja

Ne smije biti olako izgubljenih lopti iz kojih se može izroditi opasnost pred vratima,  a s druge strane podjednako treba nastojati iz kompaktnosti, prije svega u veznom redu, graditi opasne protunapade i ne dopustiti Luzernu da ima potpunu kontrolu igre i značajno veći posjed lopte. Osijek ima igrače koji mogu pobjeći ne baš uvjerljivoj obrani Švicaraca, vidjeli smo da je dosta prostora bilo i po krilnim pozicijama, pa se uzdamo u to da će takvih situacija biti i na Swissporareni.

Što se travnjaka tiče, podloga je prilično brza što iziskuje i jednako takve reakcije, bez nepotrebnog kompliciranja. I ono što je možda i ključno u jednoj ovakvoj utakmici – momčadski duh mora biti izražen od prve do posljednje minute. Sve to znaju naši dečki i vjerujemo da će na najbolji način pristupiti velikom iskušenju i pretvoriti ga u još jednu lijepu večer za sve one kojima je NK Osijek u srcu i koji će s velikim zanimanjem pratiti razvoj događaja na stadionu u Luzernu.

Susret počinje u 19,45 sati, a našim Osječanima želimo sreću i novi europski uspjeh!