U ovom je švicarskom kantonu oko 5.500 hrvatskih iseljenika, a neki su stigli još prije 40 i više godina...

Večer prije odigravanja utakmice između Luzerna i Osijeka, dio osječke ekspedicije proveo je ugodno vrijeme u Hrvatskoj kući u Luzernu, na poziv naših sunarodnjaka koji već dugo žive u Švicarskoj, neki od njih i više od 40 godina. Čim su, nakon ždrijeba u Nyonu, saznali da će Osječani igrati s ovdašnjim švicarskim prvoligašem, odmah su stupili u kontakt s ljudima iz Gradskog vrta kako bi im ponudili gostoprimstvo u svojoj sredini.

Družeći se s njima saznali smo da je Hrvatsko kulturno-sportsko društvo „Zrinski“ osnovano još 1971. godine, a rad mu je obnovljen tijekom '91. U kantonu središnje Švicarske, kojemu je Luzern središte, živi oko 5.500 Hrvata koji su vrlo aktivni i u Hrvatskoj katoličkoj misiji. Dakako da svojim djelovanjem daleko izvan granica Lijepe naše čuvaju i njeguju hrvatske običaje, kulturu, jezik i tradiciju, a ima ih iz svih krajeva Hrvatske, te brojnih mjesta u Bosni i Hercegovini.

Slavonci brojni u folklornoj sekciji

U okviru Društva od 1995. djeluje folklorna sekcija „Kolovrat“ u kojoj je upravo najviše naših Slavonaca, a imaju i svoje tamburaše. Aktivan je i Moto klub „Sokolovi“, a posebno je uspješan Košarkaški klub „Croatia“ koji je prvak Švicarske u njemačkom govornom području. Hrvati koji ovdje žive jedva čekaju da im u goste dođu sportaši i klubovi iz Domovine, a nedavno su im po tko zna koji puta u Hrvatskoj kući bili sjajni veslači Martin i Valent Sinković, budući da se na prekrasnom jezeru u Luzernu održava najpoznatija svjetska veslačka regata.

Inače, vrijeme je godišnjih odmora, pa su se mnogi na dva-tri tjedna vratili u svoj hrvatski zavičaj, no Osijek će u četvrtak navečer na stadionu Swissporarena imati podršku hrvatskih državljana, iseljenika koji su i prije sedam dana, pred TV ekranima, navijali za Bijelo-plave da ostvare što bolji rezultat uoči uzvrata u Luzernu...