Bilo je teško, kako se moglo i očekivati, a Osječanima je gol Ejupija omogućio prolaz i skorašnje oglede s PSV-om.

A kako bi drugačije bilo, nego teško. Ovo su ipak europske utakmice, pa je zadovoljstvo nakon prolaska još i veće. Eliminiran je švicarski Luzern, momčad koja, pokazalo se, vrijedi puno više u odnosu na komentare nakon osječkog dvoboja u kojemu je Osijek bio superioran i dominantan. Ovaj puta su Švicarci pokazali svoje drugo lice i s nekim novim igračima u početnoj jedanaestorici stavili Osječane na velike muke. Uspjeli su pobijediti, ali ne i slaviti na kraju utakmice.

Tih 2:1 im je, ipak, mala utjeha jer hrvatski predstavnik nastavlja natjecanje u kvalifikacijama za Europsku ligu. Onaj tko je mislio da će sve ići lako i jednostavno, podcijenio je mogućnosti i kvalitetu Babbelove momčadi. A kada već spominjemo nekad prekaljenog internacionalca koji je nastupao za ponajbolje europske klubove i njemačku reprezentaciju, istaknut ćemo, kao nekakvu usporedbu, da Babbel godišnje na klupi Luzerna zarađuje – milijun eura. I eto, ispao je od našeg Osijeka.

Ipak nedostaje europskog iskustva

Koliko je bitno iskustvo igranja u Europi, vidjelo se i na Swissporareni. Ne možemo reći da su se Bijelo-plavi uplašili ni svoje prednosti iz prvog ogleda, niti protivnika za kojega se znalo da će biti kudikamo opasniji nego prije sedam dana. No, kada igraš ovakve utakmice koncentracija mora biti maksimalna jer svaki detalj i svaka pogreška mogu biti presudni. Naivno su gosti primili prvi pogodak nakon prvog opasnije centaršuta praktički u njihov peterac, a nisu uspjevali povezati redove pri iznošenju lopte na suparničku polovicu.

Nije Luzern pritom jurišao prema Malenici, ali je imao kontinuirani posjed lopte i kontrolirani pritisak, tako da su Osječani bili orijentirani na čuvanje vlastitih vratiju, uz premalo prijetnji domaćem čuvaru mreže. No, mogao je Mioč, u odličnoj prigodi, glavom zabiti za izjednačenje, pa bi već u prvom dijelu susreta sve postalo puno izvjesnije...

Nisu ostali obezglavljeni na terenu

U drugih 45 minuta Osijek se postavio odlučnije i tek što smo pomislili da je otupljena „oštrica“ domaćina, odlični Jurić je zabio za 2:0 i potvrdio o kakvom je strijelcu riječ. Sigurno je u tim trenucima zavladala zabrinutost među navijačima našeg prvoligaša,  ali nisu Bijelo-plavi ostali obezglavljeni na terenu i prepustili se sudbini.

Prvo je Bočkaj imao idealnu šansu za izjednačenje, kada mu je Omlin uspio obraniti snažan udarac sa desetak metara, a onda je nakon odlične akcije u kojoj su sudjelovali Lukić, Grezda i Ejupi ovaj potonji pogodio mrežu i donio veliko slavlje Osječanima i njihovim navijačima.

To je već treći europski gol makedonskog napadača ove sezone i četvrta utakmica uzastopce kako se upisuje među strijelce što dovoljno govori o njegovim realizatorskim sposobnostima. I Švicarci su nakon toga postali svjesni da im izmiče PSV u sljedećem pretkolu, pa su njihovi pokušaji do kraja susreta ostali bez nekih većih uzbuđenja u protivničkom kaznenom prostoru.

Nakon posljednjeg sučevog zvižduka, osječki su se nogometaši našli u zagrljaju, preskočena je još jedna prepreka i misli su već krenule prema Eindhovenu i predstojećem ogledu s nekadašnjim prvakom Europe...