Bijelo-plavi su ostvarili osam pobjeda i deset remija u 24 međusobna gostujuća ogleda s Istrom.

Uoči nedjeljnog ogleda između Istre 1961 i Osijeka, malo se vraćamo u prošlost međusobnih susreta Zeleno-žutih i osječkih Bijelo-plavih, odigranih u Puli.

Prvi je odigran 5. svibnja 1992. kada su Osječani slavili s 2:1 i tako uzvratili Puljanima za poraz iz prvog dijela prve nogometne sezone u samostalnoj Hrvatskoj, kada je Istra u Đakovu pobijedila s 1:0. Ukupno su Istra i Osijek na istarskom poluotoku odigrali 24 utakmice, domaćin je pritom ostvario 6 pobjeda, 10 puta je bilo neriješeno, a gosti su 8 puta izborili sva tri boda. Pritom je pulska momčad postigla 24, a osječka 26 pogodaka, što znači da je tradicija na strani našeg prvoligaša...

Šorša i Pušić zabili prije sedam godina

I u posljednjem međusobnom dvoboju na Aldo Drosini, kojemu smo svjedočili 10. prosinca prošle godine, Osijek je slavio. Rezultat je bio 3:1, uz golove PeroševićaBarišića i Ejupija koji je tada zatresao i vlastitu mrežu.

Među najboljim nastupima Osječanima u Puli svakako je i onaj iz 27. ožujka 2010. na stadionu Veruda. Naši su nogometaši svladali Puljane  također s 3:1, a pogotke su postigli ŠoršaPušić i Jugović, dok je strijelac za domaćina bio Šehić koji je tek u posljednjim sekundama uspio smanjiti rezultat i ublažiti poraz Zeleno-žutih. Za Osijek su u tom susretu igrali: Kardum, Pranjić, Gavrić, Vida, Stojkić, Kurtović, Jugović, Šorša, Miličević (Škorić), Barišić (Hrnčević) i Nikšić (Pušić). Trener je bio Tomislav Steinbruckner, a Istru je vodio Zoran Vulić. Sjećamo se kako su Osječani u svemu nadigrali svoga suparnika, u čijim je redovima zaigrao i bivši igrač Bijelo-plavih Slobodan Stranatić.