Osječani šokirali deset puta skuplju momčad PSV-a i više od 30.000 njegovih navijača.

Osijek je demontirao PSV usred Eindhovena! Predivan je osjećaj slaviti protiv kluba koji je osvojio toliko titula u svojoj bogatoj povijesti, a pred Osječanima je potpisao kapitulaciju. Mnogima možda još uvijek izgleda nestvarno, ali su Bijelo-plavi ispisali novu, prekrasnu stranicu klupske povijesti, ostvarivši trijumf koji je odjeknuo diljem Europe. Naša je momčad porazila velikog favorita, nositelja u trećem pretkolu Europske lige, natjerala igrače PSV-a da pognutih glava napuste teren svoje, gotovo do kraja ispunjene Philips Arene. Nizozemska nogometna institucija doživjela je jedan od zasigurno najtežih poraza pred svojim navijačima, a njihov deset puta skuplji igrački kadar ostao je praznih ruku protiv odlično organiziranih i hrabrih Osječana. Na koje danas može biti ponosna i cijela Hrvatska...

Nevjerica na Philips Areni

Ostali su fanovi PSV-a u čudu i nevjerici. Na otvorenju sezone u kojoj žele vratiti titulu prvaka države i ostvariti značajniji uspjeh u Europskoj ligi,  već na startu su doživjeli šok. Krila im je „sasjekao“ u njihovim okvirima mali i anonimni Osijek. Ako neki od nizozemskih novinara nikada nisu čuli za klub s istoka Hrvatske, kako su to isticali u najavi susreta, sada su nas upoznali i sigurno će im još neko vrijeme „zvoniti u ušima“ od imena Osijek.

Bijelo-plavi su utišali Philips Arenu, više od 30.000 gledatelja zanijemilo je u 57. minuti kada je Barišić svladao Zoeta i najavio senzaciju koja se na kraju i dogodila.  Nisu Osječani dopustili da im „Farmeri“  zatresu mrežu, odlično su se branili, zatvarajući prilaze svojim vratima, pa se ne može reći da je bilo pregršt uzbuđenja pred pouzdanim Malenicom. Naravno da je PSV morao stvoriti poneku prigodu, pogodio je i vratnicu, ali je i Cocu priznao da je njegova momčad premalo toga napadački napravila. Pritisak im nije bio konkretan, niti je natjerao protivnika da se grčevito brani.

Izdržali pritisak i opasno prijetili

Inicijativa domaćina i njihov posjed lopte zapravo nije donio ništa posebno, tek poneko uzbuđenje u prvom poluvremenu. Tada je, uglavnom, De Jong pokušavao pronaći poneku pukotinu u osječkoj obrani koja je djelovala mirno i sigurno.  U sredini su naši veznjaci bili vrlo pokretljivi, zgusnuti u bloku ispred suverenih stopera Škorića i Baraća.

Iako su najčešće bili svi iza lopte, ne dopustivši više od dvije, tri okomite lopte prema svom šesnaestercu, znali su Osječani i brzo izaći u protunapad. Prigode koje su imali Mudražija i Bočkaj mogle su i u prvom dijelu stvoriti ozbiljne probleme PSV-u. Osjetili smo da Osijek može izdržati, da je u stanju i opasno priprijetiti, pa nam je optimizam dodatno narastao u drugom poluvremenu.

I Cocu je ostao bespomoćan

Cocu ni izmjenama nije uspio slomiti otpor hrvatske momčadi koja je sve hrabrije i odlučnije izlazila u kontre, pa je Grezda imao čisti „zicer“ , a nakon što je Zoet tada spasio Nizozemce, već u sljedećoj minuti bilo je 0:1. Mladi Mudražija je poput nekog rutinera izborio jedanaesterac kojega je Barišić smireno pretvorio u gol. Trebalo je potom izdržati još više od pola sata, imati pritom i malo sreće, a ona je pratila hrabre. Okvir gola zaustavio je udarac tamnoputog Bergwijna, najopasnijeg pojedinca u redovima PSV-a, ali je i Osijeku jako malo nedostajalo da Eindhoven napustili i s dva gola prednosti. Ejupi je odlično pucao glavom, a Zoetova reakcija na vratima pokazala nam je zašto vrijedi vrtoglavih 8,5 milijuna eura...

San je postao java

Izludili su Crveno-bijeli u sudačkoj nadoknadi vremena kada su Osječani sačuvali nekoliko minuta loptu kod lijeve korner zastavice. Pritom su natjerali suparnika da učestalo izbacuje „bubamaru“ izvan igrališta, a onda mirno, na prostoru od svega-dva-tri metra, držali  domaćina u pat-poziciji, a publiku učinili nervoznom. I to nam je dalo do znanja da su naši dečki nešto naučili iz dosadašnjih europskih nastupa, ne dopustivši bilo kakvu naivnost i dekoncentraciju.

Slavlje je moglo početi, a protivnik je shvatio da će mu Osijek biti puno teža prepreka od njihova očekivanja. Doduše, svjesni smo i dalje da je iza nas tek „prvo poluvrijeme“, uzvrat će biti još jedno veliko iskušenje za Zekića i njegove izabranike. No, sada Osijek ima prednost i PSV je taj koji mora loviti zaostatak. Grad na Dravi će, nema nikakve dvojbe, idućih dana živjeti u ritmu nogometne groznice, a vrhunac će biti idućeg četvrtka, kada će Gradski vrt proključati od usijane navijačke atmosfere. Osijek je, naime, na korak od play-offa Europske lige. I to više nije san, nego postaje java...