Domaćin je zaslužio pobjedu jer je osim gola pogodio i vratnicu, dok je Rijeku „presjeklo“ isključenje Vešovića.

Skinuo je Zoran Zekić i to „prokletstvo“ zbog kojega je bio prilično nesretan prošle sezone. Rijeka je, konačno, položila oružje pred njegovom momčadi i Osijek je zaustavio seriju poraza u ogledima s državnim prvakom i pobjednikom Kupa. I to se dogodilo u idealnom trenutku, nakon što su Bijelo-plavi prošloga tjedna slavili veliku pobjedu nad PSV-om i u vrijeme prave navijačke euforije koja vlada u gradu na Dravi.

Iako je u punome jeku sezona godišnjih odmora, a igralo se i radnim danom, derbi je došlo pogledati više od 5.000 gledatelja koji su još jednom dali snažnu potporu osječkim nogometašima, a oni su im ispunili očekivanja. Potpuno zasluženo, domaćin je ostvario prvu pobjedu u HNL-u ove sezone i uhvatio priključak s vodećima, što je bio jedan od ciljeva uoči ovoga ogleda. Drugi je bio zadržati dobru atmosferu i ugodno ozračje uoči predstojećih dvoboja koji će, svaki na svoj način, biti važni za našeg prvoligaša...

Zekić je znao kako zaprijetiti

Znao je Zekić na koji način najbolje parirati Riječanima i kako im zadati najviše problema. Nema protiv njih bezglavog jurišanja i nekontrolirane ofanzive jer bi to bilo osuđeno na propast. Rijeka jedva dočeka takve protivnike koji će se otvoriti i osloboditi prostor na svojoj polovici, budući da je duplirana na krilnim pozicijama, a i u sredini terena ima vrlo kvalitetne igrače koji su uvijek spremni „podvaliti“ okomitu loptu prema Gavranoviću i ostalima. A Osijek ove sezone ima brzance u svojim redovima koji mogu pobjeći svakoj obrani i napraviti puno problema suparniku iz protunapada, kada mu je prorijeđena defanzivna linija.

Osim toga, Osječani su opasni i iz prekida, pa su upravo na taj način izborili kazneni udarac kojega je kapetan Barišić i treći puta ove sezone (Santa Coloma, PSV i Rijeka) vrlo sigurno pretvorio u pogodak. Dakako da je među ključnim trenucima susreta bilo Vešovićevo isključenje, kada je gostujući lijevi bočni neoprezno, ali očito namjerno igrao rukom, pa mu je sudac Jović morao pokazati crveni karton.

Nije bilo odstupanja od taktike

Sigurno su gotovo svi na stadionu, osim Riječana i skupine njihovih navijača, osjetili određeno olakšanje jer je bilo teško očekivati da će gosti s igračem manje uspjeti izjednačiti. Doduše, pokušavali jesu, imali su često loptu u svom posjedu, ali je to opet bio dio Zekićeve taktike da se ni u tim okolnostima ne odstupa od dogovora i nikamo ne juriša. I dobra je to bila procjena, budući da Rijeka kružeći na tridesetak metara od osječkih vratiju nije stvorila veće probleme Malenici, dok su Bijelo-plavi na drugoj strani dolazili u kontre iz kojih su mogli više puta svladati vrlo zapaženog vratara Slugu.

Ejupi je pogodio vratnicu, Pušićev udarac gostujući je čuvar mreže za nekoliko centimetara skrenuo u korner, a udarci Bočkaja, Grezde i Ejupija iz blizine nisu bili dovoljno precizni. Nismo za tim pretjerano žalili, budući da pobjeda nije došla u pitanje, pa se opet slavilo i na terenu i na trbinama. Osijek, dakle, nastavlja svojim putem, bez nekih posrtanja, a sljedeća prepreka je Lokomotiva u Kranjčevićevoj.