Osvajanjem prvenstva regije juniori Nogometnog kluba Osijek stekli su pravo nastupa na završnici PH za juniore koje se održava od 9. – 13. lipnja u sv. Martinu. Uz NK Osijek na turniru nastupaju i pobjednici ostalih nogometnih središta: NS Zagreb – Dinamo, NS Split – Split, NS Sjever – Slaven Belupo i NS Rijeka – Rijeka.

1. kolo: Osijek vs Dinamo i Slaven Belupo vs Rijeka. Split slobodan.

NK Osijek je otvorio turnir utakmicom s Dinamom. U petoj minuti Špoljarić se izborio za jednu loptu na rubu šesnaesterca kod korner linije i između dva igrača centrirao na Salapića koji glavom, iz blizine, pogađa ravno u vratara Dinama. Nakon početne izjednačenosti sa po nekoliko izglednih prilika sa svake strane Dinamo dolazi u vodstvo. U 22. minuti izgubljena lopta na centru, pas Dinama u prostor i udarac s ruba šesnaesterca po zemlji nakon kojeg lopta ispod vratara ulazi u suprotan kut.

NK Osijek je u tom razdoblju imao i odličnu priliku ali Špoljarić je uhvaćen u zaleđu. Nakon vodstva Dinamo preuzima inicijativu u kojoj iz jednog slobodnog udarca s 25 metara pogađa i prečku. U završnici prvog dijela NK Osijek se budi i kreće u napad. U 38 minuti (igra se 2x40min op.a.) uslijedio je mat u tri poteza. Od vratara loptu prima Anić na svojih 30 metara. Vrhunska duga lopta na Špoljarića koji ju prima na protivničkih 30 metara i kreće prema golu. Zadnji obrambeni igrač ga ruši na 17 metara. Slobodni udarac i crveni karton za Dinamo. Loptu uzima Salapić i eurogolom preko zida u same rašlje poravnava rezultat na 1:1.

U drugom dijelu gledali smo odličan nogomet u kojem je Dinamo imao prečku u desetoj minuti drugog dijela nakon udarca s ruba šestaesterca. Svoje prilike imao je i NK Osijek ali bez uspješne realizacije.

U drugom susretu kola Rijeka je u posljednim sekundama susreta izjednačila na 2:2 protiv Slaven Belupa.

2. kolo: Osijek vs Split i Slaven Belupo vs Dinamo. Rijeka slobodna. 

Uvodni dio susreta otvara Osijek inicijativom i posjedom lopte, ali Split čvrsto drži svoj prostor. Nakon dvadeset minuta imamo dvije neuspjele akcije Osijeka i Splita ali i dvije gužve u šesnaestercu Osijeka koje osječka obrana uspješno rješava. U 25. minuti Osijek vadi loptu s gol linije nakon kornera Splita. U 30. minuti uzvraća Osijek također iz slobodnog udarca ali nakon uigrane akcije nije uslijedila dobra reakcija naših napadača.

Nakon izjednačenog tijeka utakmice Split dolazi u vodstvo sedam minuta prije kraja prvog dijela (igra se 2x40min). Split izvodi aut na svojih 30m i s prvom visokom loptom dolazi na četrdeset metara Osijeka, a s drugom visokom loptom prebacuje našu zadnju liniju koja pada u šesnaesterac nakon čega slijedi realizacija za 1:0 vodstvo Splita.

U drugom dijelu kreće Osijek. Odlična akcija s naše polovice i s nekoliko dodira Špoljarić je u prilici, ali ga ruše na sedamnaest metara. Nakon neuspjelog slobodnog udarca Osijek ima dva puta priliku iz kornera, ali rezultat ostaje nepromijenjen. U 50. minuti Split dva puta opasno prijeti, a u 55. minuti vratar Osijeka zaustavlja udarac s 17 metara tik uz vratnicu. Split dominira do 65. minute. Odlična akcija uz udarac s sedamnaest metara, kojeg vratar Splita brani.

U sljedećem napadu Split ima izglednu priliku u šesnaestercu. Osijek se brani i brzo prelazi u fazu napada te je već u sljedećoj minuti izbačen Špoljarić na dvadeset metara, ali bilo je zaleđe. Split ponovo preuzima inicijativu i u 71. minuti rješava utakmicu drugim pogotkom. Izgubljena lopta Osijeka na polovici Splita. Odlično proigravanje za napadača Splita koji nakon sprinta uspijeva imati loptu pod kontrolom i zabiti za 2:0. U posljednjim minutama susreta Split postiže i treći gol za ukupnih 3:0. 

U drugom susretu kola Dinamo je tek u zadnjih deset minuta uspio slomiti otpor Slaven Belupa za pobjedu od 2:0. 

3. kolo: Osijek vs Slaven Belupo i Rijeka vs Split. Dinamo slobodan.

Osijek je krenuo aktivno već od samog početka. U prvih deset minuta dvije prilike od kojih jedna završava u protivničkom bloku nakon udarca Salapića s sedamnaest metara. Slaven polako uspostavlja ravnotežu u igri, ali sredinom prvog dijela Osijek ima čak tri izgledne prilike. Inicijativa Osijeka rezultira golom u 28. minuti. Akcija je krenula s polovice Osijeka. Prebačena lopta na drugu stranu nakon čega Anić odlično dodaje za Brlića koji vrhunski posprema loptu u mrežu za 1:0. Do kraja prvog dijela Osijek ima dvije izgledne prilike a Slaven jednu u kojoj su bili na samo nekoliko metara od gola, ali bez realizacije. 

U drugom dijelu Slaven Belupo počinje odlučnije, ali i Osijek ima svoje prilike. Belupo ima inicijativu sredinom drugog dijela, ali bez realizacije. U finišu susreta Osijek se budi. U 70. minuti Slaven opasno živi. Dvije izgledne prilike Osijek nije uspio kapitalizirati. Ipak, u 75. minuti Špoljarić postiže gol. Slaven je krenuo u iznošenje lopte. Anić ju oduzima, a igrači Slavena rade faul na dvadeset pet metara. Anić brzo izvodi i šalje Špoljarića u prostor, koji odlično prolazi obranu Slavena i iz kosa pogađa suprotni kut za konačnih 2:0. Golove s utakmice pogledajte u linku na kraju teksta. 

U drugoj utakmici kola Split je porazio Rijeku, koja je povela već u sedmoj minuti. Split poravnava u 30. minuti, tako da se na odmor odlazi s rezultatom 1:1. U drugom dijelu sličan scenarij. Rijeku u novo vodstvo dovodi Bjelobrajdić u 57. minuti. Slavlje Riječana nije dugo trajalo jer Split izjednačava rezultat samo pet minuta kasnije. Eurogolom s tridesetak metara važne bodove Splitu donosi Mikulić. Split tako nakon dvije utakmice ima maksimalan broj bodova.   

4. kolo: Split vs Slaven Belupo i Rijeka vs Dinamo. Osijek slobodan.

U četvrtom kolu Split upisuje i treću pobjedu od 4:0 protiv Slaven Belupa. Susret je bio riješen u prvih dvadeset minuta nakon kojih je Split vodio 3:0. U iznimo važnom susretu za prvo mjesto Dinamo je remizirao s Rijekom čime naslov prvaka Hrvatske odlazi u Split. Poveo je Dinamo u trećoj minuti. Rijeka u 65. minuti postiže gol za konačnih 1:1. 

Poredak nakon četiri kola: 1. Split 9 bodova, 2. Dinamo 5 bodova, 3. Osijek 4 boda, 5. Rijeka 2 boda i 6. Slaven Belupo 1 bod. Na listi strijelaca s tri zgoditka vodi Bože Živaljić iz RNK Split. 

U subotu se igra posljednje kolo. Osijek vs Rijeka (10.45h) i Dinamo vs Split (9h). 

5. kolo: Split vs Dinamo i Rijeka vs Osijek. Slaven Belupo slobodan.

Iako je pobjednik prvenstva odlučen u četvrtom kolu uzbuđenja nije nedostajalo niti u ovom kolu. Prva utakmica dana odigrana između Splita i Dinama završila je podjelom bodova. Split tako samo potvrđuje prvo mjesto i neporažen završava prvenstvo. Remi Dinama išao je na ruku Osijeku kojemu bi pobjeda protiv Rijeke značila skok na tablici. Osijek otvara susret pogotkom Špoljarića u petoj minuti nakon kojeg nastavlja s laganom inicijativom, koju je održavao gotovo tijekom cijelog susreta. Susret je završio 1:0 čime je Osijek izbio na drugo mjesto u ukupnom poretku. 

Veliki je to uspjeh juniora pogotovo ako se zna kako su najmlađa momčad prvenstva. Čestitke igračima i treneru Miroslavu Žitnjaku. Osim pehara za drugo mjesto Osijek je dobio nagradu za fair play.

Poredak nakon četiri kola: 1. Split 10 bodova, 2. Osijek 7 bodova, 3. Dinamo 6 bodova, 5. Rijeka 2 boda i 6. Slaven Belupo 1 bod. 

Sve nagrade su otišle u Split: 
Najbolji igrač: Božo Mikulić (RNK Split)

Najbolji strijelac: Bože Živaljić (RNK Split)

Najbolji vratar: Ante Duvnjak (RNK Split)

 

Galerija fotografija  

Video - akcija i pogodak Salapića  

Video - golovi Osijek vs Slaven Belupo

Video - golovi Rijeka - uskoro

Napomena: Tekst je nadopunjavan tijekom cijelog prvenstva nakon svake odigrane utakmice