„Ljubičasti“ imaju dosta stranaca, a Nigerijac kojega je kupio Manchester City bio je prvi stijelac austrijske Bundeslige.

Austria Beč, idući protivnik osječkim nogometašima na putu prema Europskoj ligi, u posljednje je vrijeme u sjeni Red Bull Salzburga koji je s Riječanima odigrao dvije vrlo neizvjesne utakmice u kvalifikacijama za Ligu prvaka. „Ljubičice“ su prošle sezone osvojile drugo mjesto u nacionalnom prvenstvu s prilično velikim zaostatkom za RB-om koji je na kraju imao 18 bodova više, dok je Austria pobjegla za tri boda trećeplasiranom Sturmu iz Graza.

Pritom je Finkova momčad  igrala vrlo efikasno jer su postigli 72 gola u 36 utakmica, znači dva po susretu, ali su ih dosta i primili – ukupno 50. Imali su Bečani u svojim redovima i prvog strijelca austrijske Bundeslige, 24-godišnjeg Nigerijca Olarenwajua Kayodea koji je zabio 17 golova.

Tržišno su – dvostruko skuplji

Srećom pa ga više nemaju jer je prije dva dana potpisao za Manchester City!  Englezi ga odmah daju na posudbu u redove novog španjolskog prvoligaša Girone u kojem već imaju četvoricu svojih igrača. Za Osijek je svakako dobra vijest da vrlo neugodni Kayode neće prijetiti njegovoj obrani. No, ne smijemo se zavaravati, ima Austria još kvalitetnih igrača, uostalom, tržišna vrijednost na transfermarktu momčadski im je dvostruko veća u odnosu na Bijelo-plave, iako to ne mora biti nikakvo mjerilo. PSV je bio deset puta skuplji,  pa su ga Osječani eliminirali... 

Što se tiče golova, zapažen je učinak ofanzivnog veznjaka Grunwalda s 11 prošlosezonskih pogodaka, po osam su postigli Tajouri-Shradi i Holzhauser, a jednom je manje suparničke mreže pogađao Brazilac Venuto. Oni su i nadalje napadački oslonac momčadi, uz spretnog Piresa i mladog Prokopa.

Imaju i dvojicu Hrvata

Na službenoj web stranici FK Austria Vienna možete pronaći 28 profesionalaca koji su pod ugovorom i trenutno na raspolaganju treneru Thorstenu Finku kojega pamtimo iz vremena dok je nosio dres minhenskog Bayerna. Vratari su: Osman Hadžikić (21 godina), Robert Almer (33), Patrick Pentz (20) i Mirko Kos (20). I Hadžikić i Kos imaju austrijsko državljanstvo iako je jasno da dolaze s prostora bivše Jugoslavije, kao i branič Petar Glukaković (21). Osim njega, obranu popunjavaju Hrvat Petar Filipović (26) koji ima i njemačku putovnicu, a u HNL-u je igrao za Cibaliju i Slaven Belupo, Abdul Mohammed (21) iz Gane, Danac Jens Stryger Larsen (26), iskusni Nijemac Heiko Westermann (33), Michael Blauensteiner (22), Alexandar Borković (18), Christoph Martschinko (23), još jedan Hrvat Marko Pejić (22) koji je bio u zagrebačkom Dinamu i u splitskom Hajduku te Stefan Jonović (21).

Do Osijeka preko AEL Limassola

U veznom redu su im: Ismael Tajouri-Shradi (23), Alexander Grunwald (28), Lucas Henrique Ferreira Venuto (22), Tarkan Serbst (23), Dominik Prokop (20), zatim Španjolac David De Paula Gallardo (33), Thoma Salamon (28), Raphael Holzhauser (24), David Cancola (20) i Vesel Demaku (17). Među napadačima Austrije su Kevin Friesenbichler (23), Christoph Monschein (24) i još jedan Brazilac Felipe Pires (22). Još ćemo jednom podsjetiti da su se nogometaši Austrije Beč uključili u treće pretkolo Europske lige u kojem su igrali s ciparskim AEL Limassolom. U Beču je bilo 0:0, ali su „Ljubičasti“ u gostima slavili s 2:1 golovima Holzhausera i Piresa te izborili play-off rundu.