Zoran Zekić s respektom dočekuje bečku Austriju, no itekako vjeruje u svoju momčad i njezine mogućnosti.

Opet je bilo puno predstavnika medijskih kuća na konferenciji za novinare, dan uoči prve utakmice završnog pretkola za plasman u Europsku ligu koju će Osijek u četvrtak navečer odigrati protiv bečke Austrije. Trener Zoran Zekić dugo već nije odgovarao na toliko pitanja, što i ne čudi s obzirom na značaj susreta za njegovu momčad. Protivnika su, kaže, dobro analizirali proteklih dana:

Imali smo na raspolaganju sve četiri utakmice koje su oni odigrali ove sezone tako da smo vidjeli i njihove dobre, a i one nešto lošije strane koje mi, naravno, moramo još i više potencirati svojom kvalitetnom igrom. S druge strane, malo sam pogledao povijest našeg protivnika, njegove nastupe u Europi, a u kontekstu onoga što je stvoreno kao nekakva percepcija kod nas da smo mi favoriti u odnosu na njih. Nikako se ne želim tako postaviti i na taj način razmišljati. Austrija u posljednjih sedam europskih utakmica u gostima ima čak pet pobjeda te po jedan remi i poraz. Sigurno imaju puno više iskustva od nas u Europi i to treba respektirati. No, imamo mi puno svojih prednosti koje trebamo znati iskoristiti te se ponašati na način na koji smo to činili u ovim prethodnim utakmicama u kojima smo pobjeđivali. Bit će nam zasigurno lakše ako budemo na takvoj razini, tehničko-taktičkoj i poglavito psihološkoj, što je zadaća i mene i mojih pomoćnika. Znači da moramo pripremiti momčad za sve situacije koje se na terenu mogu dogoditi, dobre i loše. Onda u startu imamo puno veće izglede nego inače. 

Posebne čestitke Barišiću i Bočkaju

I onako odlično raspoloženje dodatno je uljepšano pozivima za hrvatske nacionalne vrste koje su dobili Barišić i Bočkaj... 

To su prekrasne vijesti za naš Klub! Čestitao sam, naravno, Borni i Petru, ali i svim ostalim igračima koji su im također omogućili da budu tu gdje jesu. To je velika čast za obojicu, ali i za sve u Gradskom vrtu. Pojačalo nam je i vjeru da sve ono što radimo može biti itekako vrednovano. U konačnici, svi mi živimo svoj san ovih dana, ali moramo ostati trezveni i dati sve od sebe da u četvrtak budemo pravi. A to znači što pametniji i kompaktniji i da se na kraju svi zajedno veselimo dobrom rezultatu. 

Izvjestitelji su pitali Zekića i kakvu Austriju očekuje u Osijeku, u smislu njihove taktičke postavke?

Sama će utakmica pokazati kako će se oni postaviti. Činjenica je da je Austria ove sezone odigrala samo dva europska susreta, tako da je teško govoriti o tomu što možemo očekivati po tom pitanju. U onim nastupima koje smo gledali, praktički i nije bilo neke razlike jesu li igrali kod kuće ili u gostima. Postavljali su se u formaciji 4-3-3 s izuzetno brzim krilnim igračima. Vidio sam ih i u jako dinamičnom izdanju, ali i u onom drugom, kada se dobro zatvore i organizirano brane. Ima tu dosta kvalitetnih pojedinaca, iako su im neki bitni igrači otišli, a neki su ozlijeđeni. Ipak ne želim svoju momčad previše opterećivati suparnikom, nego mi je želja da više razmišljamo o onome što mi trebamo pružiti. 

Sjajna priča može biti još posebnija!

Govoreći o prednostim svojih izabranika u odnosu na respektabilnog suparnika, osječki je kormilar posebno naglasio ono što je i ranije spominjao, uoči europskih nastupa: 

Naša snaga prvenstveno, kao i do sada, mora biti zajedništvo. To je ono što nas krasi ove sezone, a drugi to baš i nemaju. Moji igrači se ničega i nikoga ne moraju plašiti jer su već do sada jako puno napravili. Za mene su oni već sada heroji. No, napravit ćemo sve da ovu sjajnu priču učinimo još posebnijom. To su predivne stvari, zbog toga se i bavimo sportom, da igramo ovakve utakmice o kojima će se pričati još godinama. Ono protiv PSV-a je bilo fenomenalno, nadam se da će tako biti i ovoga četvrtka. 

Prvi puta će Osijek igrati protiv momčadi koja  je, kao i Bijelo-plavi, u pravom natjecateljskom ritmu. Koliko to može otežati situaciju domaćinu?

Dobro, to stoji.Isto tako, mislim da smo u dosta dobrom ritmu, da smo uspjeli popraviti i unaprijediti neke stvari na kojima smo radili. Sada imamo i određenu širinu i mogu biti zadovoljan. Opet ću ponoviti kako naša nit vodilja moraju biti nastupi protiv Luzerna i PSV-a u Gradskom vrtu. 

Barać, možda, krene od početka

Na pitanje hoće li, eventualno, biti određenih taktičkih promjena što se sustava igre tiče, Zekić je odgovorio:

Ne, promjena te vrste neće biti. Vidjet ćemo još kakvo je Baraćevo stanje nakon povratka iz Nizozemske. Čini mi se da je sasvim u redu, da ovo što mu se događalo nije ostavilo nekog većeg traga i rekao mi je da je spreman. Ne znam hoće li baš započeti utakmicu, ali je činjenica da nam njegove igračke karakteristike mogu biti korisne. I što se tiče skok-igre i odlične lijeve noge za prijenos lopte s jednog na drugi kraj terena... Ako ne bude startao, na njegovo će mjesto uskočiti Lesjak, dok će požutjelog Mudražiju zamijeniti Petrovikj i tu ne vidim nikakav problem. „Miki“ je na tragu onoga što je pokazivao u prvom dijelu prošle sezone i nemam nikakvih bojazni. 

Na opasku da je proteklih dana spomenuo kako bi Pušić, možda, mogao dobiti prednost ispred Lope, kormilar našeg prvoligaša je rekao: 

„Puška“ je naša snaga, može promijeniti ritam i donijeti nam dosta toga dobroga. Što se Lope tiče, očekujem da će ovaj puta biti onaj stari, iz prošle sezone. 

„Osijek zaslužuje Europsku ligu“

U tisku se moglo pročitati kako je bivši istaknuti prvotimac Osijeka i nekadašnji reprezentativac Nenad Bjelica izjavio da je ova momčad Bijelo-plavih već sada nadmašila njegovu generaciju koja je također s puno uspjeha igrala u Kupu UEFA..

Hvala Nenadu, znam da nas prati i da mu je drago što smo uspješni. To sam od njega, da budem iskren, i očekivao. Oni su 2.000. godine prošli tri prepreke u Europi, mi sada možemo i četvrtu, daj Bože da bude tako. I bilo bi glupo da se sada zaustavimo. Mislim da ovaj grad i naš klub, nakon svega što se događalo posljednjih godina, zaslužuje Europsku ligu. Imamo stoga motiv više da napravimo novi podvig.