Osječani su do sada imali prokušani recept u europskim nastupima, nadamo se da će ga imati i ovaj puta.

Počelo je nadmudrivanje i prije nego li igrači Osijeka i Austrije istrče na travnjak Gradskog vrta. Slušajući Thorstena Finka na konferenciji za novinare nije teško zaključiti da mu apsolutno odgovara ozračje u kojem, kako je rekao, protivnik na sebe preuzima ulogu favorita za plasman u Europsku ligu. No, nije to baš tako, zna to i Nijemac na klupi bečke momčadi, ali svjesno govori ono što u nekakvoj psihološkoj pripremi utakmice može koristiti njegovim izabranicima, a možda opteretiti domaćina.

Istina je da Zoran Zekić nijednog trenutka nije podcjenjivački pristupio „Ljubičastima“. Naprotiv, od ždrijeba u Nyonu je govorio o tomu kako je Austria respektabilan takmac, ponajprije zbog činjenice da je puno prisutnija u Europi u odnosu na Bijelo-plave. To nitko ne može osporiti, ali kada bi to presuđivalo, kao i rejting klubova te njihova financijska moć, Osijek ne bi imao baš nikakvih izgleda protiv moćnog PSV-a, a svi znamo kako je završilo...

Nema iskakanja iz sustava

Što može biti ključno u novom povijesnom dvoboju našeg prvoligaša? O pristupu je u takvim ogledima suvišno i govoriti. Igrači bi, što bi se reklo, „pojeli i loptu“ za pobjedu i novo slavlje  s navijačima, tako da o tomu nećemo trošiti riječi. Trebat će opet biti i dovoljno hladne glave, na što stručni stožer posebno upozorava. Vidjeli smo da Osijek može biti konkrurentan na europskoj sceni, da pobjeđuje i one koji troše silne milijune na svoj igrački kadar, no to je postigao maksimalnom koncentracijom i odgovornošću na terenu. Odnosi se to prvenstveno na kolektiv u cjelini, potom i na svakoga pojedinačno. Nije bilo nikakvog iskakanja iz sustava, taktička disciplina pokazala se odličnom, a tako će morati biti i ovoga četvrtka.

Uz silan poticaj s tribina, Bijelo-plavi se žele postaviti hrabro i odlučno, međutim, ne i bezglavo jurišati. To bi Fink jedva dočekao jer se i sam uvjerio koliko je Osijek do sada bio čvrst u svom defanzivnom bloku i kako je opasno izlazio u polukontru i kontru, lomeći na taj način svoje suparnike. Znamo da će mnogi zaključiti kako Austrijanci nisu razina jednog PSV-a, ali sigurno nisu ni autsajderi. To nikako, gledajući njihovo europsko iskustvo.

Stalno na gornjoj granici

Imamo pravo biti optimisti, to je neupitno. Uostalom, Osječani su jedno od najugodnijih iznenađenja u Europi ove sezone, a mogu biti i prava senzacija u smislu ulaska u grupnu fazu natjecanja. Po Zekićevom stavu i javno izgovorenoj rečenici „bilo bi sada glupo ovdje se zaustaviti“, jasno je da i on ovaj susret svrstava u red onih koji su po svemu posebni. Psihološki je do sada vrhunski pripremio svoju momčad, dečki ne samo da nisu „izgorili“  u prevelikoj želji, nego su se itekako znali postaviti na terenu.

Stoga se danas o Bijelo-plavima priča s velikim respektom. Isto tako Osijek na svaku prepreku ide s istim stavom – uvažavanje svakako, ali strahu nema mjesta. Tako je to u Europi, praktični stalno moraš biti na gornjoj granici, praktički na maksimumu da bi se ugurao među one koji nešto znače i predstavljaju u kontinentalnom klupskom nogometu. Odmah su to prepoznali i navijači, dajući fanatičnu potporu igračima koja ih doslovno nosi, dolje na travnjaku. Idemo, zato, još jednom zaigrati svi skupa s našim Osijekom i nastaviti sjajan niz. Jer kada se ispisuju stranice klupske povijesti, mjesto nam je na tribinama!