Do sada je Osijek kod najbližeg susjeda slavio šest puta, a najuvjerljivije (3:0) početkom studenoga 2008. godine.

Pred nama je jubilarni, 50. slavonski nogometni derbi koji sve češće u medijima poprima naziv i epitet „El Slavonico“. Igrat će se u nedjelju u Vinkovcima s početkom u 21 sat u okviru 7. kola državnog prvenstva, u situaciji kada Cibalia ima dvije uzastopne pobjede, a Osječani jednu više u nizu, kada je riječ o HNL-u.

Osim toga, Bijelo-plavi su i u svom posljednjem europskom nastupu bili rezultatski uspješniji od svoga protivnika, pa se može reći da kod susjeda dolaze u zaista lijepoj pobjedničkoj seriji. Imajući u vidu i prethodne nastupe obje momčadi, za očekivati je i veći broj gledatelja na vinkovačkom stadionu, što regionalnom derbiju daje dodatnu draž.

Inače, Cibalia i Osijek u Vinkovcima su do sada odigrali 23 prvenstvene utakmice. Pritom je domaćin slavio 11 puta, u 6 ogleda bolji je bio Osijek, a isto toliko je i remija u njihovim međusobnim dvobojima. Zanimljivo je istaknuti kako je pritom, kada su se podijelili bodovi, rezultat uvijek bio 1:1! 

I Smoje je bio među strijelcima

Osječanima je u naljepšem sjećanju pritom ostala sezona 2008/2009. kada su na najbližem gostovanju trijumfirali s uvjerljivih 3:0. Bilo je početkom studenoga 2008. po domaćina neugodnih 0:3, uz dva pogotka Josipa Barišića, nakon što je mrežu Cibalije prethodno načeo Ivo Smoje. Nitko od sadašnjih osječkih prvotimaca nije participirao na terenu u tom susretu, samo su Smoje i Marin Skender uključeni u stručni, odnosno logistički stožer našeg prvoligaša.

Osijek je tada igrao u sastavu: Skender, J. Pranjić, I. Smoje, Vida, Luiz (od 46. Višević), Todorčev, Lončarević, Jugović (od 64. M. Vlaović), Knežević, Miličević (od 83. Primorac) i J. Barišić. Goste je s klupe vodio Tomislav Steinbruckner, a Vinkovčane Srećko Lušić.