U susretu bez puno prilika, Hrvatska je oštećena za čisti jedanaesterac, a odlučio je pogodak Tosuna iz 75. minute.

Najbolja hrvatska nogometna vrsta doživjela je drugi poraz u kvalifikacijama za plasman na Svjetsko prvenstvo iduće godine u Rusiji. Nakon Islanda, izabranike Ante Čačića svladala je i selekcija Turske u susretu odigranom u utorak navečer u Esiksehiru. Bilo je 1:0 za domaćina golom Cenka Tosuna u 75. minuti, nakon što je snažno pucao Ozyakup, a Subašić kratko odbio loptu na koju je natrčao Tosun i sa nekih desetak metara neobranjivo pogodio mrežu. Bio je to jedini pogodak na utakmici koja baš i nije ponudila puno prigoda, tako da je naša momčad samo u dva-tri navrata opasnije zaprijetila. No, ostaje i činjenica da je sudac Kassai propustio pokazati na bijelu-točku u 9. minuti nakon očitog igranja rukom turskog igrača Yilmaza u petercu, ispred našeg Vide, nakon čega je vratnica spasila domaćina.

Drugo bezuspješno gostovanje

Turski je izbornik Lucescu na teren poslao možda i najofanzivniju momčad Turske u posljednjih nekoliko godina, ali je laganu dominaciju i veći posjed ipak imala – Hrvatska. Međutim, unatoč toj prividnoj inicijativi, nije bilo pravih uzbuđenja, izuzev udarca Kovačića na samom početku i već opisane situacije pred vratima Babacana kada je morao biti dosuđen kazneni udarac za „Vatrene“. Turci su nakon pola sata preuzeli nadmoć, ali je tek jedan njihov pokušaj bio opasan po Subašića. Turska je u nastavku ipak bila nešto opasnija, u dva navrata domaćin je mogao do vodstva preko Yilmaza i Calhanoglua. Doduše, mogao je i Perišić zabiti na suprotnoj strani također kod rezultata 0:0, ali je sve ostalo samo na pokušajima. I onda se, petnaestak minuta prije kraja, dogodio trenutak odluke, kada Subašić nije uspio bolje intervenirati kod udarca Ozyakupa, što je iskoristio Tosun i bez oklijevanja natrčao na odbijenu loptu i riješio pitanje pobjednika. Nakon toga više nije bilo promjena, a naša je vrsta i na drugom gostovanju ovoga ljeta ostala bez ijednog boda i bez postignutog pogotka.

S Fincima pred punim Gradskim vrtom

Ponovno se zakomplicirala situacija u skupini I u kojoj je Hrvatska i nadalje vodeća sa 16 osvojenih bodova koliko sada ima i Island, nakon domaće pobjede nad Ukrajinom od 2:0. Slijede Turci i Ukrajinci koji su skupili dva boda manje i ostaju u igri i za prvo mjesto na ljestvici. Sljedeći nastup Modrić i suigrači imat će 6. listopada i to u osječkom Gradskom vrtu gdje će, uvjereni smo pred punim tribinama, ugostiti reprezentaciju Finske. U tom susretu bit će nužno osvojiti sva tri boda jer treba imati u vidu da će Hrvatska ovaj kvalifikacijski ciklus, barem što se tiče nastupa u skupini, završiti nimalo lakim gostovanjem u Kijevu kod Ševčenkove Ukrajine. Sve ostaje potpuno otvoreno, no dobro je i dalje što naša nacionalna momčad sudbinu drži u svojim rukama. 

FOTO: HNS