Ovo je već treći derbi ovoga ljeta u Gradskom vrtu, a Bijelo-plavi se pobjedom žele sasvim primaknuti Splićanima.

I treći je derbi ovog iznimno zanimljivog nogometnog ljeta u Gradskom vrtu. Prvo je u Osijeku gostovao zagrebački Dinamo, kada je Zoran Zekić na teren poslao momčad bez devetorice standardnih prvotimaca u odnosu na sastav koji je igrao europske utakmice. No, vrlo motivirani Osječani bili su sasvim ravnopravan takmac Modrima, a na kraju se to odrazilo i na rezultatu, budući da je završilo bez pobjednika 1:1. Već u sljedećem prvenstvenom kolu Bijelo-plavi su ugostili državnog prvaka Rijeku koju su dočekali u najjačoj postavi i zasluženo slavili s 1:0. Sada je na red došao Hajduk, još jedan suparnik iz vodećeg kvarteta hrvatskih prvoligaša, koji trenutno ima četiri boda više u odnosu na svog subotnjeg domaćina.

Držati korak s vodećima

I Splićani su igrali posljednje pretkolo Europske lige, a preko Evertona nije bilo realno očekivati da bi mogli nastaviti natjecanje na međunarodnoj sceni. No, ostavili su dobar dojam i potvrdili da imaju respektabilnu momčad. To pokazuju i u HNL-u, tako da će dvoboj na osječkom stadionu sigurno biti uzbudljiv jer je i Osijek pun ambicija, a u Europi je u više navrata zablistao. Sada se treba u potpunosti preorijentirati na ligašku utrku držeći korak s vodećima. U tom je kontekstu svaka pobjeda dragocjena, pa i svaki bod vrlo bitan, bez obzira što smo tek u osmoj prvenstvenoj rundi. Pun pogodak bi Osječane približio Hajduku na samo bod zaostatka, uz to je važno već sada razmišljati i o ishodima u međusobnim dvobojima, što na kraju sezone također može presuđivati. Osim toga, Osijek ima još jedan jako veliki motiv, a to su njegovi vjerni navijači koji će ga opet doći podržati jer i nadalje vjeruju u Bijelo-plave.

Ponoviti najbolja izdanja

Iako im je Futacs izvan stroja zbog operacije, a Vlašić je otišao u Everton, Splićani su i dalje prilično opasni. Uostalom, zauzimaju drugo mjesto, žele se upustiti u borbu za naslov, međutim, isto razmišljaju i osječki nogometaši. I uvijek ćemo zaključiti, ako su mogli u dva navrata biti uspješniji od PSV-a, ako su u gostima dobili i Austriju, definitivno mogu preskočiti i svaku prepreku u domaćem natjecanju. Dakako da je protiv ovakvog Hajduka potrebno ponoviti ponajbolja ovosezonska izdanja da bi se ostvario cilj. Izazov je to dečkima na terenu, poglavito u trenutku kada se očekuje povratak na pobjednički kolosijek. „Bijeli“ su dužnici Osijeku i zbog onih pet golova s Poljuda prošloga proljeća, kada je pala odluka o trećem mjestu, pa je i to motiv više kapetanu Barišiću i njegovim suigračima. Zato i ovaj derbi nestrpljivo iščekujemo.