Izdvajanjem iz Fiskulturnog društva istoga naziva, NK Proleter je 1950. počeo samostalno djelovati.

Poznato je da je osječki prvoligaš u svojim prvim godinama postojanja igrao pod nazivom Proleter koji je prvo djelovao kao fiskulturno društvo, nastalo spajanjem Slavonije i Bratstva. U toj sportskoj obitelji našli su se mnogi klubovi s područja grada Osijeka, a 1950. onaj najpopularniji, nogometni, izdvojio se iz tog udruženja i počeo djelovati samostalno.

Prethodno je prvu službenu utakmicu Proleter odigrao u ožujku 1947. protiv gradskog rivala Mladosti i pobijedio s uvjerljivih 5:0. Tada su igrali: Nikolnikov, Nađsombat, Dubac, Lechner, Tikas, Kiss, Drača, A. Kockar, Petrović i D. Dvornić.

Zapeli u kvalifikacijama

Proleter je u to vrijeme bio izrazito dominantan na razini osječkog nogometno okruga u kojem je igralo pet momčadi. Crveno-plavi su imali svih osam pobjeda i gol razliku 33:4. To je Proleteru omogućilo kvalifikacije za ulazak u Drugu saveznu ligu nekadašnje Jugoslavije. No, prošla je, ipak, momčad Podrinja iz Šapca (kasnije Mačva) koju su Osječani na svom terenu svladali s 2:1 (Vekić i Dvornić), ali je u uzvratu bilo 3:1 (Drača) za protivnika.

U toj su osječkoj momčadi bili: Tretinjak, Nađsombat, Kiss, Lechner, Zagoršćak, Tikas, A. Vekić, Adamović, D. Dvornić (Nikolnikov), Drača i Petener (Mikulić).