Hrvatska je tada u Maksimiru odigrala prvu utakmicu u novoj povijesti naše neovisne države, uz pobjedu od 2:1.

Na današnji dan, 17. listopada 1990. godine hrvatska je nogometna reprezentacija odigrala svoju prvu utakmicu u novoj povijesti naše neovisne države. U Maksimiru je, pred 30.000 gledatelja, gostovala selekcija SAD-a, a susret je upriličen u povodu proslave vraćanja spomenika banu Josipu Jelačiću na središnji zagrebački trg. Rezultat je bio 2:1 za našu nacionalnu vrstu, a pogotke su postigli Asanović u 29. i Cvjetković u 33. minuti, dok je strijelac za Amerikance bio Dayak u završnici dvoboja.

Za Hrvatsku su u tom povijesnom ogledu igrali: Ladić (od 70. Gabrić), Dražić, Kasalo, Peršon (od 71. Židan), Vulić, Čelić, Shala, Asanović (od 58. Mladenović), Mlinarić, Kranjčar i Cvjetković. Izbornik je bio legendarni Dražan Jerković, a u stožeru se našao i jedan od najboljih osječkih nogometaša svih vremena Ivica Grnja. Kapetansku je vrpcu nosio Zlatko Kranjčar.

FSJ nije uspio onemogućiti utakmicu

Fudbalski savez Jugoslavije učinio je sve da bi onemogućio odigravanje utakmice u Zagrebu, budući da je HNS tada još bio u sklopu zajedničkog Saveza bivše državne zajednice na ovim prostorima. No, FIFA je unatoč tomu izdala dozvolu iako Hrvatska još uvijek nije bila službeno priznata država. FSJ je zaprijetio da će kazniti sve igrače iz Jugo-lige koji bi nastupili u tom susretu, pa je izbornik, da bi izbjegao eventualne kazne, sastavio momčad uglavnom od internacionalaca koji su tada igrali u inozemstvu.

Istoga dana u Rusiji su vrlo važan dvoboj igrale mlade reprezentacije SSSR-a i Jugoslavije za koju su od Hrvata nastupili: Miroslav Žitnjak, Robert Jarni, Andrej Panadić, Robert Prosinečki, Zvonimir Boban i Alen Bokšić, pa iz tog razloga nisu mogli biti u Maksimiru. Igor Štimac i Davor Šuker bili su ozlijeđeni, a iz istoga su razloga otpali Željko Petrović i Boro Cvetković. Poziv je bio upućen i Tomislavu Ivkoviću, Zlatku Vujoviću, Srećku Bogdanu, Harisu Škori i Davoru Joziću, ali ih njihovi klubovi nisu pustili u Zagreb jer termin nije bio predviđen za nastupe A reprezentacija.

Asanović ušao u povijest

Aljoša Asanović bio je strijelac povijesnog, prvog pogotka za Hrvatsku, a koliko mu je značio taj nastup, najbolje svjedoči činjenica da je uspio nagovoriti vlasnika Metza da mu ustupi privatni zrakoplov da bi na dan utakmice stigao u Zagreb. Igru je napustio u 58. minuti jer se do ponoći morao vratiti u Francusku! Još je jedna zanimljivost vezana uz taj dvoboj. Naime, Osječanin Vlado Kasalo, koji je tada igrao za Nurnberg, nastupio je za Hrvatsku bez dopuštenja svoga kluba. Stoga ga je po povratku u Njemačku dočekala kazna od čak 25.000 DEM!