Zoran Zekić je pohvalio svoju momčad za još jedan vrlo dobar nastup, a Matjaž Kek preuzeo odgovornost na sebe.

Dočekao je Zoran Zekić da na press konferenciju nakon jednog susreta na Rujevici dođe kao trener pobjedničke momčadi. Mirno je, s osmijehom na licu, sjeo pred izvjestitelje i odgovarao na njihova pitanja i konstatacije o vrlo dobrom Osijeku, kakvim se prezentirao i na Kvarneru.

Vrlo zahtjevna utakmica što smo mogli i očekivati. Dobro smo se pripremili za ovo gostovanje i uspjeli anulirati dobar dio onoga što Riječane odlikuje u njihovoj igri, posebice u brzim ulascima između linija, a dobro smo duplirali i bokove. Nismo nešto posebno odradili na planu posjeda, ali to je i manje bitno. Napravili smo pogrešku kod primljenog pogotka, hvala Bogu da smo se poslije toga brzo uspjeli vratiti i onda onim majstorskim golom Bočkaja doći i do pobjede. Mislim da je Rijeka ovaj puta bila izvan svoga prepoznatljivog ritma, što smo na najbolji način iskoristili i potpuno zasluženo pobijedili, istaknuo je Zekić.

Bodovi za priključak vodećima

Prekinuta je jedna vrlo neugodna tradicija za Osijek, a naša je momčad i ovaj derbi odigrala na vrlo visokoj razini:

Do sada nismo nikako mogli pronaći rješenje u tim ogledima s Rijekom. A da bi se slavilo na Rujevici dosta se toga mora poklopiti. Da domaćin bude malo izvan ritma, pritisnut vjerojatno i umorom, a da naša izvedba bude trkački na visokoj razini i da se postavimo pametno u otvaranjima, kada krećemo u polukontru i kontru. Mislim da smo zaista kvalitetno odradili utakmicu.

U posljednja dva nastupa, protiv Dinama i Rijeke, Osijek je bio nadomak maksimalnom bodovnom učinku, što bi ga dovelo u još bolju situaciju na tablici…

Meni je i sada iznimno žao što smo u Maksimiru dobili izjednačujući gol u 95. minuti. Mislim da smo tamo bili još bolji nego na Rujevici jer smo imali mogućnost povesti i sa dva gola razlike, a na kraju nismo uspjeli pobijediti. Uvijek nam nekako fali nešto da se približimo vodećima, nadam se da smo ovim trijumfom uhvatili taj priključak.

Kod Zekića nema euforije

Nije trener Osječana upao u zamku bilo kakve euforije nakon povijesne pobjede njegove momčadi na Rujevici:

Neću sada nakon pobjede odmah razmišljati o borbi za prvaka, nego se prvenstveno moramo stabilizirati i napraviti kontinuitet dobrih igara i rezultata. Rekao sam milijun puta da Prvenstvo nije sprint nego maraton, tako i sada razmišljam. Eto, protiv Lokomotive nam neće biti ni Bočkaja u momčadi zbog žutih kartona, pa iskreno ne znam ni koga bih uopće mogao staviti na tu poziciju u ovim okolnostima. S druge strane, imamo samo jedan poraz ove sezone u HNL-u i vjerujem da ćemo ostati na tome.

Osječani su stabilizirali formu, prevladali su i onu psihološku krizu koja ih je pratila nakon eliminacije iz Europe…

To je razdoblje iza nas. Mislim da smo trenutno u dobrom i energetskom i psihološkom stanju. Sada smo na tragu onoga kako smo odigrali europske utakmice, a ne ustručavam se reći da smo od svih hrvatskih klubova izgledali najbolje i najozbiljnije na međunarodnoj sceni. Sada se opet trebamo resetirati jer nas čekaju protivnici gdje će nam s desetoricom igrača biti iza lopte, a tada nikome nije lako zabiti.

Razmišlja li Kek o odlasku?

Kormilar Riječana Matjaž Kek na konferenciju za medije stigao je nakon Zekića, vidno deprimiran ovakvim ishodom derbija.

Čestitam Osijeku, a za nas je ovo izuzetno bolan poraz. Šteta što naročito u drugom poluvremenu naš silan trud nije bio nagrađen. Međutim, nismo dobro ušli u utakmicu, predugo smo čekali da nešto konkretnije napravimo, I kada smo ipak došli do prednosti, dogodi nam se situacija „jedan na jedan“ u našem šesnaestercu koju već u startu nismo smjeli dopustiti, a onda i taj Grezdin majstorski potez. Imali smo nakon toga neke šanse koje nismo iskoristili. Još jednom čestitke Osječanima jer su dobili ovu tešku, borbenu, čvrstu utakmicu, kakvu sam i najavljivao. Možda je s naše strane bila poneka pogreška više, ali tako je to u nogometu. U nekim situacijama naši igrači prenervozno reagiraju i na taj način gube koncentraciju, pričao je Kek.

I onda je slovenski stručnjak mnoge iznenadio onim što je potom izgovorio:

Smatram da imamo već previše poraza ove sezone, a zna se tko je odgovoran za rezultate u takvim situacijama. Vrijeme je da sjednem s ljudima koji vode klub jer apsolutno preuzimam odgovornost na sebe i zadnji bih pobjegao od nje. Ako bude trebalo, apsolutno ću staviti mandat na raspolaganje.