Legenda mađarskog nogometa brani i u 41. godini, nakon brojnih sezona u Bundesligi i Premiershipu…

Prvog dana svoga boravka u Mađarskoj Osječani su trenirali na terenima Akademije Gabora Kiralyja, legendarnog mađarskog vratara za kojega zasigurno znaju i brojni ljubitelji nogometa u našoj sredini. Osim po svojoj dugovječnoj karijeri koja još traje, iako mu je 41 godina, poznat je po donjem dijelu sive trenerke u kojem već dugi niz godina čuva mrežu klubova za koje je branio. A njih je dosta, počevši od Haladasa u kojem je i sada na vratima.

U Bundesligi je prvo nastupao za Herthu u kojoj je bio punih sedam godina, da bi 2004. prešao u londonski Crystal Palace. Nakon stototinjak odigranih utakmica, odlazi na posudbu prvo u West Ham, odmah potom i u Aston Villu, a 2007. potpisuje za Burnley. Uslijedio je povratak u Njemačku, budući da je Kiraly posuđen Bayer Leverkusenu, da bi 2009. postao članom Munchena 1860. u čijim je redovima proveo pet sezona.

Rekorder na Europskom prvenstvu

Prije povratka u rodni Szombathely jednu je godinu proveo u Fulhamu jer mu je London bio grad u kojem se, uz Berlin i Munchen, najbolje osjećao. U razdoblju od 1998. do 2016. godine skupio je čak 107 nastupa za mađarsku reprezentaciju, a ostat će upisano da je bio prvi 40-godišnjak koji je zaigrao na jednom Europskom prvenstvu! Bilo je to prošle godine u Francuskoj, kada je Kiraly čuvao vrata naših sjevernih susjeda. Zoranu Zekiću omiljeni čuvar mreže je s njim proveo ugodnih pola sata u razgovoru u kojem su, dakako, dominirale nogometne teme. Akademija Gabor Kiraly okuplja puno djece u svim dobnim uzrastima, a dugovječni vratar ima i svoj brand sportske opreme.

 

FOTO: mlsz.hu