Protivnik će, u svom stilu, zasigurno zaigrati defanzivno, no naša reprezentacija je sigurno kvalitetnija.

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju večeras od 20,45 u Maksimiru protiv Grčke očekuje prva od dvije odlučujuće utakmice izlučnih kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo iduće godine u Rusiji. Pod vodstvom novog izbornika Zlatka Dalića naša je nacionalna vrsta pobjedom u Ukrajini vratila već ozbiljno poljuljano samopouzdanje, a napokon će imati prigodu igrati i pred ispunjenim maksimirskim tribinama.

Zanimanje navijača za ovaj susret očekivano je onakvo, kakvo Hrvatska i zaslužuje u jednom od važnijih ispita ove generacije, pa će Modrić i suigrači imati veliku potporu s tribina. Ulog je iznimno velik, a „Vatreni“ u svojim redovima imaju puno prekaljenih internacionalaca koji iz tjedna u tjedan imaju važna iskušenja u svojim klubovima. Ne dvojimo da im je svima ogroman motiv zaigrati na još jednom Mundijalu jer to ova generacija iznimno kvalitetnih igrača svakako i zaslužuje.

Što više proboja po krilima

Badelja neće biti zbog ozljede, upitan je i Mandžukićev nastup, međutim, Dalić se uzdaje u sve one koje ima na raspolaganju. Od svojih će igrača tražiti strpljenje, što više prodora po krilnim pozicijama i brzu predaju lopte jer svi znamo da će se Grci „parkirati“ na svojoj polovici i osloniti na protunapade. Ako biste pitali navijače diljem Europe tko im igra najdosadniji nogomet, sigurni smo da bi puno njih pritom spomenulo upravo Grke što, naravno, ne znači da nemaju potrebnu kvalitetu.

Njima takva igra donosi rezultate, pa ni izbornik Skibbe nije odstupio od modela svojih prethodnika. Sigurno im je ozbiljan hendikep neigranje oslonca obrane Manolasa iz Rome, a pitanje je hoće li biti spreman još jedan pouzdani branič, Papastahopoulos iz Borussije Dortmund. To će, možda, značiti da će Hrvatska lakše dolaziti do šansi i pozicija za udarac, no to ćemo vidjeti kada započne dvoboj.

Grke smo samo jednom pobijedili

Treba imati na umu da je zagrebački ogled prvi u dvostrukom odmjeravanju snaga, što znaći da će, kakav god rezultat bio, odluka pasti u Pireju. Naravno da bi nam najviše odgovarala pobjeda bez primljenog gola, mnogi bi unaprijed potpisali da to, recimo, bude 2:0, što bi Grke stavilo na velike muke jer imaju problema u građenju igre i stvaranju pritiska. Iako se tradicijom ne treba suviše opterećivati, zasigurno nije slučajno da je naša nacionalna momčad u šest dosadašnjih međusobnih susreta samo jedan uspjela riješiti u svoju korist, jasno je da Grčka baš i nije suparnik kojega rado gledamo s druge strane terena.

Hrvatska definitivno ima jači, kvalitetniji kadar u odnosu na grčku momčad, a izgleda da se u naše redove vratila i ona nužna, pozitivna atmosfera, pa ohrabreni i optimistični iščekujemo dvoboj koji će dati dio odgovora na pitanje – tko će na smotru najboljih nogometnih reprezentacija na svijetu.