U prvom susretu izlučnih kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo, „Vatreni“ ostvarili uvjerljiv trijumf (4:1).

Bila je to nogometna rapsodija na Maksimiru! Sjajno izdanje hrvatske nogometne reprezentacije u susretu koji je s pravom označen jednim od najvažnijih ove generacije „Vatrenih“ što je i razumljivo s obzirom da je ulog odlazak na Svjetsko prvenstvo iduće godine u Rusiji. Užitak je bio gledati našu nacionalnu vrstu koja je potpuno dominirala, prezentirajući vrhunski nogomet u kojem smo svi mogli uživati.

Nije Hrvatska u ovom kvalifikacijskom ciklusu odigrala utakmicu na ovakvoj razini, pa je u Maksimiru zavladala prava euforija. Rezultat je i više nego dobar, ostvaren na impresivan način, tako da smo i dan nakon velike pobjede (4:1) pod dojmom onoga što su nam Dalićevi izabranici prezentirali u sinoćnjih 90 minuta s Grcima, u prvom od dva presudna dvoboja izlučnih kvalifikacija.

Grci pod stalnim pritiskom

Od samoga početka se vidjelo da su nam igrači iznimno motivirani i raspoloženi za partiju koja se od takve momčadi i očekuje s obzirom na neupitnu koncentraciju kvalitete o kojoj stalno govorimo, a koja je bila prilično zatomljena u onim posljednjim nastupima pod Čačićevim vodstvom. Brzim i točnim proigravanjima, naši su veznjaci onemogućili protivnika da „umrtvi“ igru, a prodori s bočnih pozicija bili su stalna opasnost za grčku zadnju liniju. I Vrsaljko i Strinić odlično su odradili ono što je Dalić potencirao uoči susreta, logično predviđajući da bi tako „razvučena“ grčka obrana mogla imati velikih problema pri učestalim naletima i ubacivanjima s krila. Svojim stalnim kretnjama i odigravanjem iz prvog ili drugog kontakta s loptom, naši su učestalo stvarali višak pred suparničkim šesnaestercem. Uz stalni pritisak na njihovu obranu, Grci su bili praktički natjerani na pogreške koje je domaćin skupo naplatio i materijalizirao golovima.

Savršena Modrićeva prezentacija

Sve je bilo tečno i precizno, bez suvišnog zadržavanja lopte u nogama, što bi gostima barem donekle omogućilo da se konsolidiraju i zgusnu svoje redove. Ovako im je opasnost prijetila sa svih strana, budući da je do izražaja došla i individualna kvaliteta naših reprezentativaca. Način na koji je Modrić dirigirao igrom i upošljavao suigrače, potvrdio je zbog čega je hrvatski kapetan među najboljim europskim i svjetskim veznjacima. Bila je to majstorska prezentacija istinskog playmakera, pravog vođe na terenu kojega je i publika nagradila ovacijama.

Uz raspoloženog Perišića, Kalinića, Kramarića i nešto povučenijeg, ali vrlo konstruktivnog Rakitića, Hrvatska je djelovalo moćno i nadahnuto, prejako i nezadrživo za Grčku. Doduše, ostaje još nedjeljni uzvrat u Pireju, ali nakon ovakvog nastupa i potvrde hrvatske nogometne moći, ne vidimo načina da bi se na Karaiskakisu mogla dogoditi senzacija i da naša reprezentacija ostane bez plasmana na Svjetsko prvenstvo.

 

FOTO: HNS