Žitnjak je bio i jedan od predavača, a Malovan i Šušnjara su također zaslužili međunarodnu licencu.

Voditelj Škole nogometa Miroslav Žitnjak i treneri vratara u NK Osijek, Domagoj Malovan i Fiilp Šušnjara, mogu se pohvaliti s UEFA licencom koju su zaslužili tijekom tečaja za specijalizaciju trenera čuvara mreže. Bio je to prvi takav tečaj u povijesti europskog nogometa, posvećen isključivo užoj specijalizaciji stručnjaka koji rade s vratarima. Edukaciju su pri HNS-u vodili mentor Vatroslav Mihačić, njegov prvi suradnik i jedan od začetnika ove inicijative Miroslav Žitnjak te bivši hrvatski reprezentativac Tomislav Butina.

Sada ćemo napokon imati status koji nam pripada kada govorimo o struci i stožerima, kako klupskim, tako i onim reprezentativnim. Edukacija je bila i sadržajna i kvalitetna, na visokoj europskoj razini. Često slušamo priče koliko je u svakoj momčadi bitna uloga vratara, pa je onda logično da i njihovi treneri trebaju imati odgovarajući tretman. Licenciranje će u tom smislu biti nužno već od sljedeće sezone i imat ćemo jasne kriterije tko može raditi s golmanima na određenoj razini, ističe Žitnjak.

U Osijek tri od 15 diploma!

U Gradskom vrtu mogu biti ponosni jer među prvih 15 UEFA diploma na ovoj razini Osijek ima čak trojicu onih koji su stekli međunarodnu licencu. Domagoj Malovan je već duži niz godina u stručnom stožeru najbolje momčadi osječkog prvoligaša. Sretan je i zadovoljan zbog UEFA licence u koju je uložio dosta truda i vremena:

Eto, prošle su četiri godine otkako je započela ova priča i sada je uspješno završila. Slušali smo brojne predavače, imali teoretsku i praktičnu edukaciju iz koje smo dosta toga mogli naučiti, što ćemo nadalje primjenjivati u svom radu. Lijepo je na kraju imati i službenu potvrdu da udovoljavamo kriterijima i da smo licencirani na europskoj razini za posao koji obavljamo.

I Filip Šušnjara je dosta uložio u izobrazbu otkako se zaposlio u Školi nogometa NK Osijek. U procesu školovanja je još od 2009. godine, a u posljednje četiri je odradio i ovu specijalizaciju u smislu ishođenja UEFA licence.

Gledam na to kao na priznanje i motiv za dalje. Drago mi je da se počelo razmišljati na način da i treneri vratara zaslužuju biti vrednovani kao i ostale kolege u trenerskom poslu.  Ne želim govoriti o dosadašnjem možebitnom podcjenjivanju, ali je ovo svakako vrijedan iskorak za nas.