U Gradski vrt je stigao iz dobojske Sloge, a za Osječane je nastupio 182 puta i pritom postigao 29 golova.

U srijedu, 15. studenoga, 59. rođendan imao je jedan od naših vrlo popularnih igrača iz prošlosti, Jasmin Džeko. I to je bila prigoda da se prisjetimo njegovih uspješnih nastupa za Bijelo-plave iz osamdesetih godina prošloga stoljeća. U Gradski vrt je stigao tijekom 1980., kada su Osječani kroz drugoligaško natjecanje tražili ekspresan povratak među prvoligaše u nekadašnjoj Prvoj saveznoj ligi. To se i dogodilo te se Osijek, nakon samo jedne sezone u nižem stupnju natjecanja, očekivano vratio u elitni razred.

Prinova iz dobojske Sloge, iz koje je stigao kao vrlo perspektivni 22-godišnjak, svoj je potencijal i status omladinskog reprezentativca potpuno opravdao u novoj sredini. Već u prvoj sezoni koju je odigrao na prvoligaškoj sceni skupio je 27 nastupa i pritom postao najbolji klupski strijelac s pet postignutih golova iako po vokaciji nije bio napadač. Iz tog vremena posebno se pamti njegov pogodak Crvenoj zvezdi u travnju 1982., kada je naša momčad slavila s 2:0.

Igrao i za A reprezentaciju

Vrlo dobri nastupi doveli su Džeku i do nacionalne selekcije. Tako je u proljeće 1983. zabilježio dva nastupa za A reprezentaciju Jugoslavije, oba u prijateljskim ogledima pod izborničkom palicom Todora Veselinovića. Debitirao je protiv Rumunjske u Temišvaru kada je bio i strijelac u pobjedi 2:0, a potom je zaigrao i protiv Francuske u Parizu gdje je domaćin slavio sa 4:0. Džeko je u tom razdoblju ostao upamćen kao jedini član NK Osijek koji je nastupio za A nacionalnu vrstu dok je nosio dres osječkog prvoligaša.

Ne čudi što ga je 1984. godine angažirao zagrebački Dinamo u kojem je proveo jednu sezonu, da bi se potom opet vratio u Gradski vrt. Bio je i kapetan momčad krajem ’80-ih godina, prije nego li je 1989. pristupio austrijskom Spittalu u kojem je i završio igračku karijeru. Za Osijek je u osam sezona odigrao 182 utakmice i pritom postigao 29 golova. Bio je poznat po svojim prodorima uz desnu aut liniju i vrlo jakom i preciznom udarcu, pa se često upisivao među strijelce. Ostao je i kao trener raditi u Austriji.