Osvojenim naslovom republičkog prvaka, Osječani su došli su situaciju da se bore za ulazak u Prvu saveznu ligu.

Nogometaši nekadašnjeg Proletera, preteče NK Osijek, bili su prvaci Podsavezne lige Osijek 1952. godine i time su izborili kvalifikacije za naslov prvaka Hrvatske. Momčad je vodio Mijo Kiss, a nakon šest odigranih utakmica, Osječani su uspjeli doći i do republičkog naslova. U dvostrukom ogledu sa Šibenikom zabilježene su dvije pobjede. Na Šubićevcu je bilo 2:0 (Relić i Šestak), a „Kraj Drave“ još uvjerljivijih 6:2 (Šestak 2, Orešković 2, Majer i Kasa).

Potom se igralo protiv zagrebačkog Metalca kojega je Proleter u oba susreta svladao s 2:0 (Majer, Rupnik, Orešković i Kasa). Na putu ka naslovu prvaka Hrvatske osječka je momčad završno odmjerila snage s riječkim Kvarnerom. U Osijeku je bilo 3:0 (hat-trick Franje Rupnika), a i uzvrat na Kvarneru je završio pobjedom Osječana 1:0 (Bestvina).

Ispuštena prva prilika

Osvojenim naslovom Proleter je stekao mogućnost da u novim kvalifikacijama izbori čak i prvoligaški status! U ljeto 1952. suparnici su im bili Velež i ljubljanski Odred koji su bili prvaci Bosne i Hercegovine, odnosno Slovenije. Igralo se po dvostrukom bod-sustavu, a Kissovi izabranici su dvaput izgubili od Veleža (1:2 i 0:1), dok je s Odredom ostvaren poraz (1:3) i pobjeda (4:1). Na kraju su najbolji bili Mostarci sa 6 osvojenih bodova, drugi su bili Ljubljančani sa 4, a Proleter je završio na trećem mjestu s 2 boda. Tako je prvi pokušaj Osječana da izbore plasman u Prvu saveznu ligu ostao neuspješan, ali je nova prilika došla već nakon godinu dana…