Osječanima poništena dva posve regularna pogotka zbog nepostojećih zaleđa i na to upozoravaju sudačku organizaciju.

 

Prijelomni je dio sezone u natjecanju Treće HNL Istok i svaka utakmica ima posebnu težinu. Stoga je vrlo bitno da sve protekne korektno i da odluka o tomu tko je bolji na zelenom terenu ne bude nimalo povezana sa suđenjem. Jasno je, dakako, da ima boljih i lošijih sudaca, kao uostalom i nogometaša, no i oni koji ih delegiraju morali bi promisliti koga i gdje šalju da bi dijelili nogometnu pravdu.

Ono što smo vidjeli u nedjelju u Čepinu, u dvoboju istoimenog trećeligaša i Osijeka II, ne bi se smjelo ponavljati jer vezane sudačke pogreške usmjeravaju utakmicu u neželjenom pravcu i uvjetuju nervozu aktera na travnjaku i na klupama uz aut-liniju, kao i u publici, među gledateljima.

Pogreške se ne smiju tolerirati

Svakomu se može dogoditi propust, neka kriva procjena, što je potpuno razumljivo, međutim, kada se prosudbe sudaca vežu uz dekoncentraciju, neznanje, nedoraslost povjerenom zadatku ili njihovu tendecioznost, pa čak i namjeru da se nekoga zakine i ošteti, onda na to treba ozbiljno upozoriti. Osječanima su, lako je zaključiti na osnovu snimke, poništena dva posve regularna gola u drugom poluvremenu i to pri rezultatu 0:0, kada je pomoćnik Berislav Sudar, oba puta nepotrebno i pogrešno signalizirao zaleđe.

U takvim situacijama, uz izravno utjecanje na rezultat, to su stvari koje se ne mogu i ne smiju tolerirati te ih treba iznijeti u javnosti, makar kao upozorenje. O prvaku i onome tko će ispasti moraju odlučivati isključivo igrači, zato treba povesti više računa komu se dodjeluju susreti u kojima se očekuje teža zadaća za arbitre, kako bi se izbjegle bilo kakve sumnje i špekulacije.

Uvrede i u najbližem okruženju

Ni ponašanje dijela publike u Čepinu nije bilo primjereno jer vrijeđanje protivnika ne bi trebao biti smisao navijanja, praktički od prve do posljednje minute. Osim uvredljivog skandiranja, iritantno je bilo i stalno bacanje petardi prema gostujućoj klupi što je bilo ne samo neugodno, nego u pojedinim trenucima i opasno. Ne bi smjelo biti normalno da redari to mirno promatraju i ostanu bez ikakve reakcije jer je pirotehnika nekomu mogla i ozbiljno naštetiti, a onda bi problem poprimio neke druge, zasigurno neželjene dimenzije.

Nije prvi puta da su Osječani izvrijeđani s tribina i da im se vikalo sve i svašta, a kada se to počne ponavljati kod suparnika u okruženju, u našoj Županiji, sve nam to postane čudno i teško objašnjivo. Posebice jer NK Osijek sa svima želi korektne odnose, a mnogim klubovima i konkretno pomaže. Shvaćamo da se svi „pale“ na lidera, da su i gledatelji žustro uz svoju momčad, ali na neshvatljive uvrede, a posebice ugrožavanje bilo čije sigurnosti na sportskom terenu ne bi trebalo zažmiriti. Naprotiv.