Obišli su Bijelo-plavi spomen-obilježje 12 redarstvenika, bili su i u Vojarni, slušajući o onome što se događalo ’91.

Boravak u Vukovaru uvijek je posebno emotivan za Bijelo-plave, a tako je bilo i ovaj puta, posebice u onim satima prije same utakmice koju su odigrali protiv slavljenika HNK Mitnica. Autobus s nogometašima i stručnim vodstvom Osijeka prvo se zaustavio kod nekadašnjeg ratnog zapovjedništva, a danas spomen-obilježja na legendarnoj Trpinjskoj cesti.

Jedan od naših domaćina, sudionik Domovinskog rata Stjepan Mađarac pričao je o događajima i okolnostima iz 1991., od svibnja do studenoga, u kojima je Vukovar prolazio kroz pravi ratni pakao. Krenuli smo potom prema mjestu pogibije 12 hrvatskih redarstvenika, ubijenih iz zasjede 2. svibnja ’91 u Borovu selu gdje su direktor Igor Galić, trener Zoran Zekić i zamjenik kapetana Mile Škorić položili vijenac i zapalili svijeće za stradale policajce.

Poučna priča o obrani grada-heroja

Nismo propustili ni odlazak u vukovarsku Vojarnu gdje nas je dočekao bojnik Pero Ćavar. Čuli smo od njega mnogo toga što je vezano za obranu grada-heroja, o tomu kako su branitelji odlijevali mnogo brojnijem i vojno nadmoćnijem neprijatelju i okupatoru. Osječki su nogometaši, a među njima je ovo prigodom bilo i dosta juniora, pa čak i igrača iz kadetskog sastava, pozorno slušali o vukovarskim ratnim legendama i načinu na koji se branio grad, kao i svemu što je uslijedilo nakon njegove okupacije, kada su mnogi odvedeni u srpske koncentracijske logore.

Odlično pripremljen travnjak

Što se tiče same utakmice između HNK Mitnica i našeg prvoligaša, spomenut ćemo tek informativno da je je rezultat bio 0:15. No, puno nam je važnije da smo u svakom trenutku osjetili ljubaznost i susretljivost domaćina, vrijednih ljudi koji su prije deset godina potaknuli osnivanje ovoga kluba koji se sada natječe u Drugoj županijskoj ligi NS Vukovar.

Treba im čestitati na tomu da su napravili, prije svega, odličan travnjak, a bili su vrlo snalažljivi i s montažnim kućicama na planu prateće infrastrukture. Međusobno su razmijenjeni i pokloni, podrazumijeva se da nije izostalo ni uvijek dobrodošlo „treće poluvrijeme“, da bismo si na kraju obostrano poželjeli puno sreće i sportskih uspjeha.