Osim sportskih natjecanja i glazbeno-urbanog programa, bit će organizirane i vrlo zanimljive radionice i paneli.

Od srijede, 30. svibnja, pa do subote, 02. lipnja, na rasporedu je 19. izdanje „Pannonian Challenge“, nadaleko poznatog i popularnog festivala ekstremnih sportova, urbane kulture i glazbenih događaja.  Osim nezaboravnog sportskog užitka, posjetitelje prvi puta očekuje i prigodna Konferencija pod nazivom „To Do Sport Event“ koja ima cilj potaknuti razvoj sportskih događaja i ojačati njihov utjecaj na turistički razvoj regija u kojima se odvijaju.

Iako se Konferencija održava prvi puta, u Osijek dovodi vrhunske organizatore najvećih sportskih događaja koji će biti predstavljeni kao primjeri dobre prakse, poput FISE World Series, DOBRO World Cupa, Speedway Grand Prixa, Wings for Life World Runa i Reboot InfoGamera.

Primjeri dobre prakse

U ovu je priču uključen i NK Osijek, za kojega voditelj projekta „Pannonian Challenge, naš sugrađanin Jurica Barać kaže da je sportski uzor na ovim prostorima.

Nazvao bih to našim partnerskim odnosom i pohvalio ljude u Nogometnom klubu Osijek za sve ono što je taj kolektiv uspio ostvariti od trenutka kada je došao u privatne ruke. Ne mislim pritom isključivo na sportske rezultate, nego na puno širi kontekst uspješnoga djelovanja. Animirali su mnoge u gradu i u našoj regiji, odlično poradili na omasovljenju klupskoga članstva, stalno su prisutni u eventima kojima se približavaju navijačima i simpatizerima, a organizirali su i hvale vrijedne marketinške i druge akcije koje su jako dobro primljene u javnosti. Moram spomenuti kako je i „DOBRO World Cup Osijek“ u sportskoj gimnastici također odličan primjer kako se u našoj sredini može napraviti nešto lijepo, veliko i prepoznatljivo, pa će se i o tomu, između ostaloga, pričati i na ovoj Konferenciji koja je na rasporedu 1. i 2. lipnja, ističe Barać.

Značaj sportskih događaja za lokalnu zajednicu

Program je Konferencije (petak i subota) podijeljen na  četiri panela čije su teme: Biciklizam kao ekonomski, turistički i socijalni pokretač, Značaj velikog sportskog događanja za lokalnu zajednicu, Kako (ne)uspješno organizirati globalni događaj te Sponzorstvo ili partnerstvo: što sponzori očekuju od evenata.

O značaju velikog sportskog događaja za lokalnu zajednicu govorit će Darija Pavlic (generalna direktorica Speewday Grand Prixa), Boris Artić (pročelnik u gradskoj upravi Zadar, na čelu projekta Wings for Life World Run), Sanda Bravar (voditeljica destinacijskih projekata u „Maistri“), Goran Šprem (izvršni direktor tvrtke „Uniline“ i bivši hrvatski rukometni reprezentativac) te direktor marketinga NK Osijek Alen Nađsombat.

Nazočni će dobiti informacije vezane uz izravan ekonomski, promocijski, turistički i socijalni utjecaj koji na lokalnu zajednicu/turističku destinaciju imaju veliki sportski događaji. Glavne točke kojih će se dotaknuti na panelu vezane su uz utjecaje sportskih događaja na gospodarstvo, društveni razvoj i (in)direktne benefite lokalne zajednice te na promociju turističke destinacije.

Uzbuđenja počinju već u četvrtak

Uz četiri panela, planiran je i isti broj talkova, a onaj o kampanji „Pokrenimo grad“ vodit će Alen Nađsombat.

Što se tiče sportskog dijela programa, i ove godine prvo ćemo imati prigodu vidjeti natjecanje skatera koje počinje u četvrtak već od 12 sati kada će u Skate parku na lijevoj obali Drave startati amateri, a u 15 sati kreću i profesionalci čije je finale na rasporedu od 18,30.

Isti je raspored predviđen i za Inline program koji nam slijedi u petak dok će svakako najzanimljivije biti u subotu za kada je predviđen BMX Freestyle. Amateri će startati već u 10 sati, profesionalci imaju kvalifikacije od 14,30, a finale im je na rasporedu od 18,30. Po svršetku sportskog dijela programa svake će večeri biti i After party i to u Clubu „Vega“ s početkom u 22 sata.