Iako je zlato pripalo Francuzima, naša je reprezentacija i u finalu pokazala zbog čega je postala nogometna velesila.

Ostali smo ponosni. Ništa se nije promijenilo u odnosu na osjećaje koje smo imali i uoči velikog finala koje se ipak okrenulo na stranu Francuza. Srebro doduše nije istoga sjaja kao i zlato, znaju to najbolje hrvatski nogometaši koji su i ovaj puta ostavili srce na terenu, ali je ogroman, veličanstveni uspjeh naše reprezentacije.

U Moskvi smo, posebice nakon prvog poluvremena završne utakmice Svjetskog prvenstva, dobili potvrdu koliko nogomet nekada može biti nepravedan, a rezultat uistinu čudan splet nes(p)retnih okolnosti. Gotovo je nevjerojatno da je suparnik, koji je baš imao podređenu ulogu te osim prekida iz kojih je dvaput poentirao nije ni došao do naših vratiju, ostvario prednost, ne samo rezultatsku nego i onu psihološku uoči nastavka susreta…

Naboj kojega dugo nismo osjetili

No, tko bi mogao išta zamjeriti Dalićevim izabranicima koji su opet pokazali kako se bori za svoju zemlju i svoj narod. Svaka im čast na svemu što su pokazali od prvog do posljednjeg dana Mundijala u Rusiji. Ostvarili su najveći uspjeh hrvatskog nogometa, razgalili su dušu ne samo nas Hrvata, nego i navijača diljem svijeta koji su srcem bili uz Hrvatsku i u finalnom dvoboju. Viceprvaci smo, a osjećamo se kao i oni koji su na tronu jer smo podjednako zaslužili taj grandiozni pokal kao i pobjednici. Pokazala je to i reakcija sunarodnjaka diljem Domovine koji su ponovno izašli na ulice, napravili neviđenu atmosferu i slavili svoje junake.

Takav naboj kojega smo osjećali u proteklih tridesetak dana nešto je najljepše što nam se dogodilo u posljednjih dvadesetak godina, a uspomene će ostati neizbrisive, za sva vremena.

Bolju promidžbu nismo mogli ni zamisliti

I zato su najbolji hrvatski nogometaši, koji su na ovom Prvenstvu pisali i povijest svjetskog nogometa, zaslužili veličanstveni doček u Zagrebu. Učinili su nas sretnima i ponosnima, pokazavši iznimnu snagu zajedništva, odlučnosti i želje da razvesele sve u Hrvatskoj koji su im bili ogromna podrška. Dive nam se u cijelome svijetu, pa bolju promidžbu svoje male države nismo mogli ni zamisliti.

Nitko danas ne priča o Messiju, Ronaldu ili Neymaru, nogometni junak ovoga je ljeta naš Luka Modrić i službeno najbolji igrač Svjetskog prvenstva, koji je zasluge za ogromno osobno priznanje odmah pripisao suigračima. Naši zlatni dečki sa srebrom oko vrata, sportski su heroji. Hvala im na svemu što su učinili za nas i Hrvatsku!