Kad je u pitanju ovako bitna utakmica, a uzme se tradicija u obzir, Osijek je teško mogao poželjeti nekog drugog protivnika. 26 susreta su ove dvije momčadi odigrale su se u Gradskom vrtu, a čak 22 puta slavili su bijelo-plavi i to još jedan dodatan poticaj pred sudbonosni susret.

Bez ikakvog suzdržavanja može se reći da je momčad Zadra u posljednjih 20 godina većinom bila mušterija na Gradskom vrtu. I bez ikakvog podcjenjivanja današnjeg protivnika, upravo su oni ta momčad protiv koje su se bodovi osvajali gotovo uvijek i vrlo često uz poprilično napunjenu mrežu njihovog vratara. Naravno, današnji susret počinje od 0:0, no uvijek je dobro imati vjetar u leđa u obliku neke tradicije, vidjeli smo koliko ta tradicija zna igrati mentalnu ulogu kad se gostuje u Puli, Koprivnici ili istom tom Zadru, gdje Osijek nije slavio 11 godina. Zadar je, s 22 poraza, uvjerljivo momčad koja je najviše puta kapitulirala u Gradskom vrtu, tek podosta iza njih slijedi Rijeka sa 17 poraza.

Naravno, potrebno je spomenuti i što se dogodilo u ona preostala četiri susreta. Tu su tri utakmice bez pobjednika te jedna pobjeda Zadra, koja datira iz rujna 2003. godine. Dva je pogotka za Zadar tad postigao Hrvatin Gudelj, no prvo ime susreta bio je Tvrtko Kale. Vratar Zadra je, pri vodstvu Osijeka 1:0, obranio minimalno pet mrtvih prilika domaćih, da bi Gudelj u 73. i 75. minuti sve okrenuo. Bila je to vjerojatno najimpresivnija utakmica nekog vratara u Gradskom vrtu, koju smo imali priliku gledati u domaćem prvenstvu. Od tri susreta bez pobjednika sjećamo se prošlosezonskog, kad je odigrano bez golova, uz pregršt promašenih prilika Osijeka, dok je po 1:1 odigrano 2004. i 2005. godine. 

U tim susretima Osijek je postigao 61 pogodak, Zadrani 12, a čak deset puta je mreža gostiju sa Stanova pogođena tri ili više puta u 90 minuta. Posljednja dva susreta završila su rezultatima 4:0 i 4:1, a zapravo tim počasnim u posljednjoj, Zadrani su prekinuli post od pet susreta bez pogotka na ovom gostovanju. Iako je postignuto toliko puno pogodaka, zapravo samo jedan nogometaš može reći da mu Zadar posebno ležao kao strijelcu. Pet puta je pogađao Milan Pavličić, u isto toliko nastupa, a od ostatka nitko nema više od tri pogotka, koliko su postigli Gudelj te Antun Labak i Robert Špehar. Najviše nastupa kad je Zadar gostovao u Osijeku ima Jakov Surač, odnosno 15, što ne čudi, budući da su njegovu karijeru obilježila upravo ova dva kluba, za koja je nastupao većinu svog igračkog vijeka, a ukupno je odigrao čak 37 utakmica Zadra i Osijeka.

Ivo Šušak je Osijek protiv Zadra vodio dva puta tijekom sezone 1994./1995. U Osijeku je ostvarena pobjeda 5:0 (najveća do sad, ponovljena još jednom 2012. godine), dok je na Stanovima odigrano 1:1. Igor Štimac je protiv Osijeka vodio prvo kolo proljetnog dijela ove sezone te je došao do pobjede nakon koje je smijenjen Tomislav Rukavina, a na kormilo Osijeka došao Ivo Šušak. 

Podsjetite se još kako je izgledalo prvo ovosezonsko gostovanje Zadra na osječkom stadionu.