Imperativ pobjede protiv Zagreba dolazi u situaciji kad gosti iz Kranjčevićeve posljednjih pet gostovanja u Gradskom vrtu nisu postigli pogodak. Cilj je nastaviti taj niz te biti efikasan u napadu, kao što je kroz povijesti bio čest slučaj.

Zagreb nije lak gost, niti je ikad bio. To je činjenica koju potvrđuju rezultati iz Gradskog vrta, kroz posljednjih 25 godina. Odigrano ih je 28, uz 15 pobjeda Osijeka, osam susreta bez pobjednika, no i čak pet slavlja gostiju. Nerijetko su ti susreti bili efikasni, napeti do posljednjih trenutaka ili jednostavno po nećem pamtljivi, da se još uvijek govori o njima.

O efikasnosti dovoljno govori podatak da je u prosjeku postizano 2.92 gola na susretima u Gradskom vrtu, a taj bi prosjek bio još veći da u posljednja tri susreta nije postignuto samo tri pogotka. Srećom, ta sva tri su završila pobjedama Osijeka rezultatom 1:0, istim onim protiv kojeg danas apsolutno nitko ne bi imao ništa protiv. Osijek je postigao 48, a Zagreb 34 gola do sad. Ukupno, na Gradskom vrtu i u Kranjčevićevoj, odigrano je 58 utakmica, 23 puta je slavio Osijek, 19 Zagreb, a upisano je i 16 susreta s podjelom bodova. 80 golova djelo su igrača Osijeka, a 71 Zagrebaša.

Odigrano je nekoliko susreta za pamčenje gdje svakako vrijedi spomenuti pobjedu 5:3, koja se dogodila u studenom 2009. godine. Tad izuzetno efikasni Osijek, pod vodstvom Tomislava Steinbrücknera, brzo dolazi do vodstva 2:0 i 3:1, no Davor Vugrinec svojim hatrickom sve vraća na početak, da bi bijelo-plavi ipak postigli još dva i slavili pred oduševljenjim navijačima. Sličan dojam ostavila je u 5:2 pobjeda četiri godine ranije, no ne smije se zaboraviti da je upravo Zagreb autor najtežeg domaćeg poraza Osijeka. Bila je to ona šampionska generacija Cice Kranjčara, s Krpanom, Olićem, Popovićem, Durom i mnogima drugima, koja je 2002. godine došla do pobjede 1:6. 

Ipak, od te 1:6 pobjede, u Gradskom vrtu je odigrano još 14 susreta, uz samo jedno slavlje Zagreba (studeni 2008.), osam trijumfa domaćih i pet neodlučenih susreta. Ipak, slavlja Osijeka u pet od posljednjih šest bude nadu da bi moglo doći do jedno, a tri pobjeda u isto toliko ovosezonskih susreta također daju dodatni poticaj i vjeru u pozitivan rezultat, koji je prijeko potreban u ovim teškim trenucima.

Susret će suditi Ivan Bebek, koji je već dijelio pravdu u prvom ovosezonskom susretu ove dvije ekipe. Bila je to teška utakmica, u kojoj je Osijek slavio golom iz kaznenog udarca te uz čak dva isključenja svojih igrača. Ovo će biti već 33. susret koji će Bebek suditi Osijeku, a jedino je Edo Trivković u povijesti odsudio više njih, odnosno 35. Ove je sezone, osim tog susreta, Bebek sudio i susret 20. kola u Zadru, gdje je domaćini dosudio kazneni udarac. Ukupno je u tim susretima 14 puta slavio Osijek, dok je po devet puta bila neodlučeno ili je slavio protivnik. Zagrebu je Bebek sudio 32 puta, a ovo će biti čak peti put ove sezone. Osim spomenutog susreta u Gradskom vrtu, sudio im je gostovanja kod Zadra (2:2) i Istre (2:1) te domaći susret protiv Hajduka (2:0).

Još se za kraj podsjetite kako je izgledao prvi ovosezonski susret ove dvije momčadi u Gradskom vrtu. Nadamo se istom ishodu, ali ako je ikako moguće uz manje drame. No, pobjeda je ono što svi želimo, nebitno kako došla.