Iako bijelo-plavi znaju da im sudbina ovisi i o drugima, trener Šušak i njegovi izabranici moraju zaboraviti na kalkulacije i razmišljati samo o pobjedi nad Slaven Belupom.

Došao je dan i dvoboj odluke za nogometaše Osijeka. Slično kao i prije godinu dana, opet se sudbina „kroji“ u posljednjem kolu ligaškog natjecanja. Lani je to bio ogled s Hrvatskim dragovoljcem, ovaj puta u Gradski vrt stiže Slaven Belupo, a kakav će rasplet na kraju biti, ovisit će i o drugim rezultatima. Osječani s pobjedom mogu doći do spasonosnog osmog mjesta, ali im treba pun pogodak Zagreba u susretu s Istrom. Ne želimo ni pomisliti na onaj najcrnji scenarij, ali ga moramo spomenuti u mogućim opcijama: da Osijek ostane bez ijednog boda, a Zadar dođe do pobjede nad Lokomotivom u Stanovima...

- Mislim da svi osjećamo nervozu, a posebno igrači. To je i razumljivo uoči ovakve utakmice u kojoj možemo riješiti svoj prvoligaški status. Samo u jednom dijelu odlučujumo sami o sebi, ali barem imamo u svojim rukama odluku o tome da izbjegnemo posljednje mjesto. Naša je preokupacija, dakle, izboriti pobjedu protiv Slaven Belupa i ne opterećivati se rezultatima na drugim terenima. To bi dečkima na terenu odnosilo dio koncentracije koja je nužna tijekom cijele utakmice da bismo ostvarili ono što želimo. Goste iz Koprivnice izuzetno cijenim kao i njihovog trenera Antu Čačića i ne mogu upasti ni u kakvu zamku u smislu nekakvog razmišljanja „lako ćemo“. Prvenstvena je utakmica, sigurno da će i protivnik pokušati odigrati što bolje i uspješnije, što znači da će naš angažman morati biti na najvišoj razini, pričao je Ivo Šušak na iznadprosječno posjećenoj konferenciji za novinare.

Ono što je trener želio posebno naglasiti odnosi se na ozračje u samoj momčadi, među osječkim prvotimcima koji s puno optimizma iščekuju možda ipak posljednji službeni nastup u ovoj sezoni...

- Na treninzima sam ovoga tjedna osjetio odlučnost naših igrača da budu pravi i sada, kada je najpotrebnije i pobjedom razgale naše vjerne navijače koji će sigurno opet doći u velikom broju. U takvoj atmosferi momci ne mogu zakazati kada je angažman u pitanju. Svaki pojedinac jednostavno mora pružiti sve što zna i objektivno može i vjerujem da ćemo se na kraju opet zajednički veseliti. Sjećamo se naše posljednje utakmice u Koprivnici gdje smo bili solidni, imali i vodstvo, a onda u samom finišu ostali bez ijednog boda. Sada se, dakako, nadamo puno voljnijem raspletu, imamo vjeruju u sebe, a motiv nam je ogroman. Svi ponavljamo samo jedno, pa i ja opet kažem: Osijek mora ostati prvoligaš!

Uzda se Šušak i u spoznaju da je Osijek ovoga proljeća igrao prilično uspješno na domaćem terenu na kojem u završnici Prvenstva ima niz od tri uzastopne pobjede koje su se redovito nametale kao imperativ:

- Samo nas je Hajduk uspio iznenaditi u Gradskom vrtu, a sjećate se da smo tada ostali bez bodova uz puno peha i sportske nesreće jer nismo zaslužili poraz. To znači da naš stadion ipak polako postaje teško osvojiva tvrđava za naše protivnike što je svakako vrlo bitno.

Ako rasplet bude takav da Osijek ipak mora u kvalifikacije (i to sa Sesvetama), Šušak je rekao da će o tome, skupa sa svojim igračima, razmišljati tek u slučaju da to postane realnost. Nikako ne prije subote navečer...

- Vidjet ćemo, naravno da na sve moramo biti spremni. Na nama je da svoje napravimo, a na ovo drugo ne možemo utjecati.

Suprotno svome običaju, trener Osijeka na konferenciji za medije spremno je izdiktirao i početnu jedanaestoricu za ogled s „farmaceutima“. Dakle, igrat će: Mikulić, Matas, Lukić, Laštro, Barišić, Šorša, Jamak, Čuljak, Škorić, Vojnović i Perošević.