„Razumijemo ih, oni nam daju srce i dušu i već toliko puta su bili najvažniji igrač, nemaju više strpljenja, iako niti čarobni štapić ne bi uspio posložiti stvari u tako kratkom roku“, naglašava Valentina Koprivnjak.

Predsjednica Uprave Nogometnog kluba Osijek s.d.d., Valentina Koprivnjak obratila se javnosti putem službenog priopćenja, podijeljenog novinarima nakon utakmice između našeg prvoligaša i zaprešićkog Intera u Gradskog vrtu. Izjavu za medije prenosimo u cjelosti...
 

Izjava za medije

Današnja pobjeda bila je neophodna za naše vjerne navijače, za psihičko stanje igrača, za novog trenera, i svakako za Upravu koja je preuzela vođenje Kluba u zadnja 2 mjeseca. Pobjeda nikako ne donosi razlog za mir ili za slavlje, samo prostor da udahnemo i nastavimo ozbiljno raditi. 

Jer ta zadnja dva mjeseca korištena su da se uz dnevnu operativu detaljno analizira stanje, uči na greškama prethodnika, a da se ono što su dobro radili prepozna. Da se postave realni ciljevi (ne želje i nade) koje je moguće postići u sljedećih 3 do 5 godina, s obzirom na poziciju s koje krećemo. Da nas kao Upravu, osim srca mora voditi razum, a osim želje realno zadani ciljevi, u realnim rokovima. Ne treba zaboraviti kako je naslijeđe i više nego teško, kako je predstečajna nagodba uspješno završena krajem 2014. godine i da je tek tada NK Osijek (i to nakon više od 20 godina blokade i tereta na leđima teškog 80-ak milijuna kuna) otvorio mogućnost traženja strateškog partnera koji bi omogućio financiranje NK Osijeka. A i taj proces kako i sami znate – traje. Da biste privukli pažnju dobrog partnera ili sponzora, u trenutku u kojem nemate rezultat, morate pokazati da imate vjerne navijače, potencijal u igračima i strategiju kako ćete s njihovom financijskom podrškom napredovati i na kraju krajeva, i njima osigurati povrat na ulaganja.  

Stoga nam je u ovom trenutku posebno teško, jer smo izgubili podršku dijela naše navijačke skupine, a navijači su nam svima – najvažniji. Sport je tu radi publike, zajedništva! No, razumijemo ih, oni daju srce i dušu i već toliko puta su bili najvažniji igrač utakmice, i nemaju više strpljenja, iako niti čaroban štapić ne bi uspio posložiti stvari u tako kratkom roku. Jezikom svakodnevnice, to je kao kada ste građanin zadužen u švicarcu, i iako radite, imate puno dnevnih troškova, a znate da već godinama trebate popraviti krov. To naravno vide i drugi, i dobronamjerno sugeriraju, samo ne znate kako, jer prvo trebate rješiti sredstva, uz to dnevno živjeti... i tako u krug. Upravo je to KAKO nešto o čemu intezivno razmišljamo i zapisujemo u obliku najavljenog Strateškog dokumenta, kojeg planiramo predstaviti javnosti na okruglom stolu, u ponedjeljak 21. rujna 2015. Svakako će okrugli stol biti otvoren za medije, a za tim stolom mjesto očekuje i predstavnike naših navijača.

Tema će zasigurno biti i igrači, jer u ovom trenutku i oni bude nezadovoljstvo navijača, ne samo radi performanse nego i percepcije njihove predanosti. To smo prepoznali i pokušali s novim trenerom provjeriti koliko je stvar mogućnosti, a koliko motivacije. No, jasno je kako u vremenu koje dolazi moramo osigurati nekoliko starijih i iskusnijih igrača (što opet znači da prvo moramo osigurati sredstva za njih – i tu smo ponovo u začaranom krugu). S druge strane, neki igrači koji su odrasli u našoj Školi nogometa - danas nama pune mrežu...To samo znači da je to svakako jedna od naših snaga za budućnost, razvojna dimenzija, ali i u nju još moramo uložiti...Jer već danas naša djeca i mladi i njihovi treneri u Školi nogometa svakog vikenda vraćaju se s pozitivnim rezultatima i argumentiraju izrečeno. 

Što se tiče cijele zajednice radnika NK Osijeka, to su zaista vrijedni, predani i stručni ljudi koji su spremni raditi i kada se plaća isčekuje mjesecima. Također, o Upravi NK Osijeka se govori kao o nekoj „željenoj menadžerskoj poziciji“, a to je pozicija koja ima veliku odgovornost, obvezu, radi pod povećalom javnosti i mora osigurati rezultat brže nego li je to slučaj u drugim djelatnostima. 

Ključni dionici su naravno naši navijači! Posebno zahvaljujemo onim najvjernijima koji su nas danas podržali! Zanimljivo je da je istraživanje provedeno prije mjesec dana pokazalo kako se čak 60% Osječana i Osječanki različitih dobi smatra navijačima NK Osijeka. A samo manji dio njih dolazi na stadion, pa je i to jedna velika zadaća i odgovornost, a sada i konkretan plan, vratiti obitelji na stadion, osigurati im osjećaj ponosa i pripadnosti. Vjerujemo da smo na pravom putu. 

U ovom trenutku važno nam je čuti i razumjeti Kohortu, tj. dio Kohorte čije povjerenje više nemamo, jer teško je „boriti se s drugima“, ako postoji interna „borba“. Borbe s naše strane nema, možda smo mogli biti jasniji u komunikaciji i informiranju o tome što radimo i planiramo. Jer kada bi neki novi čovjek i neka nova uprava u kratkom roku, u ovim uvjetima i okolnostima mogli bolje, mi bi bili prvi koji bi ih pozvali i dali im svoje uloge! Tu smo jer mislim da nas uvid u probleme, ranije odluke, interno poznavanje situacije i operative, obvezuje da upravo mi izvedemo Klub na pravi put i poziciju koju zaslužuje jedini prvoligaš u regiji. 

Koristim ovu priliku da pozovemo Kohortu na otvoren i konkretan razgovor. Ključno je ne zaboraviti da svi imamo isti cilj: biti što bolji! A za to treba puno rada, strpljenja, razumijevanja, povjerenja...jer dok mi nismo složni u svojim redovima, i nismo JEDAN GRAD-JEDAN KLUB-JEDNO SRCE, lakše ćemo gubiti od možda ne boljih, ali složnijih protivnika.


S poštovanjem,

Valentina Koprivnjak

Predsjednica Uprave NK Osijeka