Bijelo-plavi su prvenstvo završili na osmom mjestu, a najvažnija je spoznaja da je Klub dobio nove vlasnike i stabilnost u funkcioniranju

Utakmicama posljednjeg 36. kola, ovoga je vikenda završila sezona u nogometnom prvenstvu Hrvatsku.

Dinamo je 11. puta uzastopce osvojio naslov državnog prvaka, u Europu će još Rijeka, Hajduk i Lokomotiva, Istru očekuju kvalifikacije za ostanak u prvoligaškoj konkurenciju, dok je Zagreb ispao u Drugu ligu. Što se našeg Osijeka tiče, osmo mjesto na kraju se može i mora tretirati uspjehom u svim okolnostima koje su donedavno pratile rad našeg kluba u predstečajnoj nagodbi i grčevitoj borbi za opstanak na zelenom terenu. Za razliku od prethodne dvije natjecateljske godine u kojima su bijelo-plavi spašavali prvoligaški status doslovce u posljednjim minutama, ovaj puta ipak nije bilo toliko stresa u završnici prvenstva, budući da je Osijek bio siguran tri kola prije kraja. Imajući u vidu činjenicu da je prije nešto manje od godinu dana Gradski vrt napustio veći broj standardnih prvotimaca i da je, u vrijeme stalnih financijskih problema, teško angažirati odgovarajuće zamjene, bilo je unaprijed jasno da će Osječanima jedina preokupacija biti kako spasiti Klub od odlaska u stečaj i zadržati ga u najjačoj domaćoj konkurenciji.

Logično je i razumljivo da je momčad prilično oscilirala jer se stalno igralo u grču, ali je u konačnici ipak ispunila očekivanja. Nije bilo lako doći do cilja jer su se problemi organizacijske prirode uz konstantnu neimaštinu osjetili i u natupima naših profesionalaca, a morali smo se suočiti i s realnošću, odnosno spoznajom da će momčad teško izboriti neki bolji plasman u odnosu na osmu poziciju. Podjednako je važno, pa još i značajnije od ostvarenja rezultatskih ambicija, bilo sačuvati NK Osijek od likvidacije koja mu je opasno prijetila nakon što su neuspješno okončani razgovori s potencijalnim kupcima za većinski paket dionica, prvo s njemačkim investicijskim fondom, a potom i s Pivovarom Osijek. Važnu je odluku potom donijelo Gradsko vijeće da se ide sa zajedničkom ponudom za prodaju vlasničkih udjela kako bi se ipak privuklo ulagače i omogućilo im se lakše preuzimanje najpopularnijeg osječkog sportskog kolektiva. Strpljiv i uporan u cijeloj priči bio je i gradonačelnik Ivan Vrkić što se na kraju isplatilo jer je u veljači ugovor o prijenosu dionica potpisan s Lorincom Meszarosem i njegovim partnerom Ivanom Meštrovićem koji su postali novi vlasnici Nogometnog kluba Osijek.

To je svakako bio jedan od povijesnih trenutaka za prvoligaša s Drave koji je dobio čvrst logistički i financijski oslonac, pa je u Gradskom vrtu odmah zavladalo puno bolje i mirnije ozračje, igračima i radnoj zajednici ubrzo su riješena sva dugovanja, a novi i pozitivni vjetrovi osjetili su se u svakom segmentu klupskog funkcioniranja. Ni momčad nije iznevjerila nove, agilne i sasvim konkretne poslodavce svojim igrama i rezultatima, pa svi zajedno mogu zaključiti da je odrađen važan posao. No, to je praktički samo početak onoga što se planira ostvariti u idućem razdoblju, kada će natjecateljski ciljevi biti značajno veći, a vezani su uz povratak Osijeka u gornji dom hrvatskog nogometa, u njegovu veliku četvorku.

Uvjereni smo, i zbog rejtinga i tradicije, da je bijelo-plavima tamo svakako i mjesto!