Danas bi 52. rođendan proslavio jedan od najboljih hrvatskih košarkaša i sportaša svih vremena

Na današnji dan, 22. listopada 1964. godine rođen je jedan od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena. Riječ je o Draženu Petroviću, legendarnom kapetanu naše košarkaške reprezentacije koji je, nažalost, tragično preminuo 7. lipnja 1993., u teškoj prometnoj nesreći u Njemačkoj.

Zvali su ga „Mozart“ jer onako kako je igrao Dražen bilo je jedinstveno i nadahnuto, a po svom je učinku redovito bio među najboljim europskim i svjetskim košarkašima. Stoga ni uspomene na takvog virtuoza među obručima nikada ne blijede i svake se godine prisjećamo vrhunskog igrača i isto takvog profesionalca kojega je publika obožavala, a protivnički navijački su ga respektirali u svim dvoranama gdje je pokazivao svoje loptačko umijeće.

Mjesto u Kući slavnih

Bio je toliko dobar da je još kao mladić s matičnom Šibenkom uspio doći do vrha nekadašnje Jugo-lige, a svoj je ogroman talent do kraja izbrusio u Ciboni s kojom je bio dvostruki prvak Europe. Nastavio je briljirati u dresu madridskog Reala za koji je, primjerice, u finalu Europskog kupa uspio postići nevjerojatna 62 poena!  Znalo se da ga put jednostavno mora odvesti među NBA zvijezde. Na početku, u momčadi Portlanda, nije uživao trenerovo povjerenje, pa je nakon 18 mjeseci otišao u redove New Yerseja u kojemu se potvrdio i među velikanima najjače svjetske lige. S posebnim je nabojem igrao za hrvatsku nacionalnu vrstu koja mu je uvijek bila svetinja.

Nikada i nikome nije priznavao da je bolji, a koliko su ga cijenili i Amerikanci, svjedoči uvrštenje u Košarkašku kuću slavnih. U Hrvatskoj je dobio državnu nagradu za sport „Franjo Bučar“, također i posthumno istu nagradu za životno djelo. U njegovu je čast u hrvatskoj metropoli otvoren muzej i Memorijalni centar „Dražen Petrović“, a Hrvatski olimpijski odbor je ustanovio i prestižnu nagradu koja nosi njegovo ime.