Od teške i neizvjesne borbe za opstanak, Bijelo-plavi su došli do toga  da su im ambicije postale europske.

Stanka je u državnom prvenstvu, pa se može reći kako je pravo vrijeme za analizu i osvrt na dosad učinjeno. Iza nas je 15 kola HNL-a u kojima je Osijek osvojio 30 boda i zauzima visoko, treće mjesto na tablici.

Zekićeva je momčad pritom ostvarila devet pobjeda, uz tri neriješena ishoda i jednak broj poraza. Dvaput su Bijelo-plavi izgubili od lidera Rijeke i jednom u gostima kod Hajduka.

S druge strane, Osječani su pobjeđivali u devet utakmica, od toga na pet uzastopnih gostovanja, dok su četiri puta slavili u svom Gradskom vrtu, uz tri remija i jedan poraz. Gol-razlika je i dalje značajno u plusu, budućida je Osijek postigao 20, a primio 12 pogodaka. Dakle, imajući sve to u vidu, razumljivo je zadovoljstvo u redovima našeg prvoligaša. 

Samo nam je Zagreb gledao u leđa

Malo ćemo se u ovome osvrtu vratiti i na prošlu natjecateljsku godinu, da bismo usporedili učinak kojega su naši prvotimci imali tada, također u vremenskom razdoblju od sredine srpnja do početka studenoga.

U ondašnjih 15 dvoboja osvojeno je skromnih 10 bodova i momčad nam je bila pretposljednja na tablici. Jedino nam je Zagreb gledao u leđa, dok su svi ostali bili ispred Osijeka.

Tada je u prvih osam kola na klupi bio Dražen Besek koji je smijenjen nakon debakla na Rujevici (5:0), a naslijedio ga je sadašnji kormilar Zoran Zekić koji je startao pobjedom nad Interom u Gradskom vrtu (3:1), ali su se potom njegovi izabranici itekako mučili u svakom susretu da bi uspjeli sustići i prestići pulsku Istru i tako do kraja sezone izbjeći uvijek neizvjesne kvalifikacije za očuvanje prvoligaškog statusa.

Uglavnom, Osječani su u spomenutom dijelu sezone koji uspoređujemo s aktualnim dometima, imali tek dvije pobjede, četiri puta su podijelili bodove sa svojim protivnicima, a devet puta su ostalih praznih ruku. Gol-razlika im je bila 11:27, odnosno minus 16.

U gostima su pritom uspjeli osvojiti samo tri boda u gostima, sva tri protiv najslabijeg suparnika, Zagreba u Kranjčevićevoj...

Rezultati su uvijek najbolje mjerilo

Uspoređujući učinak svih klubova u prošloj i ovoj sezoni u tih 15 susreta, lako je uočiti da je baš Osijek napravio daleko najveći pomak. Trenutno Bijelo-plavi imaju čak 20 bodova više nego lani u isto vrijeme i nitko drugi nije napravio baš toliki iskorak.

Primjerice, Rijeka je u plusu za 10, a Dinamo za 8 bodova dok su svi ostali sada u manjem ili „debelom“ minusu.

U Gradskom vrtu je borba za opstanak prošlo-svršeno vrijeme, perspekive su definitivo puno ugodnije, a iz aktualne pozicije na tablici, uvažavajući i objektivne vrijednosti i mogućnosti igračkog kadra, Europa se već nameće kao realnost, bez obzira što je jako puno iskušenja ostalo do svršetka prvoligaške karavane.

I čemu onda pretjerane kritike na račun igre i umjetničkog dojma, ako ćemo se složiti da su rezultati uvijek ispred svega ostaloga? A oni već dugo nisu bili takvi da smo se, napokon, puno češće veselili nego prijašnjih, turobnih godina.