Prepoznatljiva je pjesma skladana kao svojevrsna čestitka osječkim nogometašima za ulazak u ondašnju Prvu ligu.

Prepoznatljiva navijačka himna u našem je Osijeku nastala prije gotovo četiri desetljeća kada se prvi puta čulo „Grad na Dravi danas slavi, naprijed naši Bijelo-plavi“. Zapravo, ta je pjesma bila posvećena ulasku Osječana u tadašnju Prvu saveznu ligu, što je i kod navijača izazvalo pravu euforiju.

Tekst je napisao poznati osječki književnik Anto Gardaš, a skladao ga je, aranžirao i uglazbio legendarni Branko Mihaljević koji je u velikoj anketi Gradskog radija proglašen Osječaninom stoljeća. Bilo je nekoliko izvedbi ove popularne pjesme, a nekako se iz tog vremena najviše pamti kvartet „Rebus“ koji je u svojoj pratnji, prema člancima i pričama iz onoga vremena, imao oktet iz Baranje.

„Boemi“ snimili ploču

Barem su neki navijači Osijeka zasigurno negdje u svojoj arhivi sačuvali „singlicu“ osječkih „Boema“, tadašnjeg vokalno-instrumentalnog sastava na ovim prostorima, u izdanju „Jugotona“ 1985. godine. U tom su bandu bili Luka Hećimović, Pavao Tudik, Toni Mačašević, Miroslav Hleb i Dubravko Lažeta koji je ujedno imao i zadaću izvršnog producenta.

„Grad na Dravi, danas slavi“ ostala je prepoznatljiva himna ne samo osječkih navijača, nego i samih sportaša i ljubitelja sporta u ovome podneblju koju i danas rado pjevuše naši najmlađi sugrađani, ali i oni koji su već u „debeloj“ mirovini.

 

FOTO: Zoran Osijek