Stadion Gradski vrt dom je NK Osijek dugi niz godina. 

Iako se 1980. vodi kao službena godina otvorenja stadiona, taj podatak može zavarati, budući da Osijek na istom mjestu, ponešto različite infrastrukture, igra još od 1958. godine. Tada su nogometaši Proletera, kako se klub u to vrijeme zvao, doselili u svoj novi dom. Prije toga, utakmice su se odigravale na igralištu „Kraj Drave“, koje je postalo, i sve do danas ostalo, dom NK Elektre.

Prva utakmica na ovom stadionu odigrana je 7. rujna 1958.
, a ostalo je zapisano da su prvi gosti bili nogometaši Slobode iz Tuzle, kluba s kojim je NK Osijek, igrom slučaja, kroz gotovo cijelu povijest ostao u jako dobrim odnosima. 

Svoj današnji oblik stadion je počeo dobivati 1977. godine. Tada su bijelo-plavi osigurali ulazak u prvu jugoslavensku ligu, a budući da se i za susrete nižeg stupnja natjecanja tražila ulaznica više, grad Osijek je dao podršku i krenulo se u izgradnju novog stadiona na mjestu postojećeg. Zapravo, može se reći da su istočna i donja zapadna tribina doživjele svojevrsnu rekonstrukciju, dok je novitet postala velika gornja zapadna tribina. Tijekom iduće dvije sezone ona je bila pravo gradilište, pa je tako izgledala i za vrijeme odigravanja susreta, a iako nikad dovršena, za gledatelje je otvorena 1979. godine.

Službeno otvaranje novog stadiona „Gradski vrt“ dogodilo se 1980., a rekordna posjeta datira iz 1982. godine, kada je susret Osijeka i Dinama pratilo 40.000 ljudi. Zanimljivo, zapadna (gornja) tribina je tada bila prekrcana gledateljima, unatoč tome što još nije imala uporabnu dozvolu. I dan danas na tribini se nalaze nosivi stupovi koji nikada nisu dočekali planirano natkrivanje.

Najveće ime koje je gostovalo na starom zdanju sigurno je Nottingham Forrest, koji je 1978. godine odigrao prijateljski susret s bijelo-plavima, a na novom, obnovljenom zdanju to je AC Milan, protiv kojega je Osijek igrao 1981. u tadašnjem srednjoeuropskom Mitropa kupu (1:1).

U poslijeratnom razdoblju stadion je prvo (1998.) dobio sjedeća mjesta, a iste godine i reflektore. Prva utakmica odigrana pod rasvjetom bila je protiv zagrebačkog Dinama, a prvi strijelac u „noćnom“ Gradskom vrtu bio je Davor Rupnik. Stadion je, od kada je postavljanjem sjedalica smanjen kapacitet, prvi puta rasprodan u svibnju 1998. godine, kada je naša A reprezentacija odigrala pripremnu utakmicu za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, a gosti „Vatrenima“ bili su nogometaši Poljske.

Iduće je preinake stadion doživio 2005. godine, kada je napravljena rekonstrukcija donje zapadne tribine, čime su natkrivene lože, a također su prilagođena i mjesta za osobe s invaliditetom. U novije vrijeme uređen je VIP salon, suvremeno je opremljen Press centar, odjel marketinga je dobio svoj funkcionalni prostor, a i stari je semafor na južnoj strani stadiona zamijenjen novim i puno suvremenijim.

Stadion Gradski vrt,
Thomasa Woodrowa Wilsona 2,
Kapacitet: 18.856 (17.876 sjedeće + 980 stajaće)

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija o kolačićima možete pronaći OVDJE, a o politici privatnosti OVDJE.
Slažem se
Moje članstvo!