Predsjednik Meštrović o načinu izgradnje stadiona koji bi služio za potrebe hrvatske reprezentacije.

Na utakmici nogometaša Osijeka i moldavskog Petrocuba u okviru prvog pretkola Europske lige bio je i suvlasnik i predsjednik Bijelo-plavih Ivan Meštrović. Bila je to prigoda za razgovor o aktualnim nogometnim temama, među kojima je i ponovno potencirana izgradnja nacionalnog stadiona.

Poznato je da je Meštrović savjetnik predsjednika HNS-a Davora Šukera i da je već ranije iskazao inicijativu da bi Hrvatska trebala imati jedan takav stadion koji bi bio dom nacionalne vrste. Osim komercijalnog pristupa izgradnji koji bi se vezao uz neku veliku državnu tvrtku, Meštrović je spomenuo još jedan zanimljiv model o kojemu već duže vrijeme razmišlja…

Jedno od rješenja je Crowdfunding dijaspore za izgradnju nacionalnog stadiona kao interaktivnog spomenika raseljenoj Hrvatskoj. Zamislite transparentnu web platformu na kojoj je svaka donatorska obitelj vidljiva, svaka priča o odlasku njihovog pretka iz Lijepe naše zapisana, udaljenost njihovog današnjeg doma od stadiona navedena.... I sve to ispisano na sjedalici na koju će netko sjesti i to čitati. Također, interaktivni 3D rendering stadiona na kojem možete naći sjedalice s pričama po prezimenu, mjestu odlaska iz Hrvatske ili mjestu dolaska u novi život.

Takav je model Meštrović usporedio s Arlington National Cemetryjem u SAD-u:

To bi bio svojevrsni Arlington hrvatskog naroda i tužne sudbine istoga koja ga je stoljećima raseljavala iz najljepše zemlje na svijetu. Nažalost, to će biti spomenik ne samo prošlosti, već i sadašnjosti, budući da taj nesretni trend postoji i danas. I ja sam hrvatska dijaspora. I prvi ću donirati sredstva za takav nacionalni stadion. Kapacitet bi mogao biti od 35-50 tisuća mjesta, a svaka bi sjedalica, dakle, bila svojevrsna priča o egzodusu našeg naroda. Taj bi spomenik bio jedinstveni spomenik jednoj tragediji, a u službi sporta i nacionalnog ujedinjenja kroz sportske uspjehe. Dakle, nešto jedinstveno, zaključio je Meštrović.