Bila je to zanimljiva, borbena i izjednačena igra u prvom dijelu, a Osječani su u najgorem trenutku dobili gol...

Još je jedan derbi iza nas, ovaj puta između Osijeka i Dinama koji su susret u Gradskom vrtu dočekali kao trećeplasirana i drugoplasirana momčad HNL-a. Pred 4.000 gledatelja, Modri su uspjeli uzvratiti Bijelo-plavima za poraz s početka rujna ove godine, kada su Osječani slavili u Maksimiru, a sada je Dinamo osvojio bodove u gradu na Dravi.

Nećemo i ne možemo reći nezasluženo, iako je nekako svima nakon utakmice ostao dojam da je Osijek mogao i puno bolje proći. Takvi se komentari odnose prvenstveno na ono što smo vidjeli u prvih 45 minuta nedjeljne utakmice, kada je domaćin bio ravnopravan protivnik koji je u svemu parirao prvaku, pa je i nama s tribine izgledalo kako će to do kraja biti vrlo izjednačen i neizvjestan ogled. Vjerojatno bi i bilo tako da se domaćinu nisu potkrale dvije veće pogreške koje su zagrebačkoj momčadi omogućile pun pogodak na ovom, kako su i sami rekli, u sportskom smislu – neugodnom gostovanju.

Mikulić je do pogreške bio među najboljima

Dakle, može se reći da smo u prvom poluvremenu vidjeli, kako to treneri nerijetko znaju istaknuti, pravi prvenstveni dvoboj, međusobno otvorenu igru bez kalkulakciju, u kojoj se tražila prigoda za pogodak na obje strane. Bilo je puno trke i borbenosti, opasnih napada, doduše ne baš i onih šansi koje bismo okarakterizirali „zicerima“, međutim, derbi je ipak bio zanimljiv i bez golova u tom razdoblju utakmice. I onda, kada se sudac Matoc već spremao poslati igrače u svlačionicu na odmor, dogodio se kiks osječkog vratara Mikulića koji je do tada zasigurno bio među najistaknutijim pojedincima na terenu.

Obranio je sve što je išlo u okvir njegovih vratiju, pritom i nekoliko teških udaraca, no iznenadila ga je lopta upućena od Ćorića s nekih dvadesetak metara, prevarila ga i odskakutala u mrežu za vodstvo Dinama u psihološki najgorem trenutku za domaćina. Kako je i trener Zekić istaknuo, bez obzira na svu volju, angažman i karakter njegove momčadi, bio je to trenutak koji je morao ostaviti traga na njegovim izabranicima...

Na jednoj strani prigoda, na drugoj - pogodak

Dobro je Osijek krenuo i u nastavku, prvi je došao u šansu i umjesto da Livaković bude na ozbiljnijem iskušenju u situaciji kada je Matas u vrlo obećavajućoj situaciji ubacivao loptu s desne strane u kazneni prostor, dogodilo se to da je ubačaj bio slab, Modri su brzo krenuli u brzu kontru i – još jednom zabili.

Nisu se Osječani stigli vratiti na svoju polovicu, ponijela ih je želja za što bržim izjednačenjem, pa Henriquez kao asistent i Soudani koji je bio strijelac, nisu imali baš tešku zadaću. Promijenio je Zekić tada formaciju, zaigrao u sustavu 3-5-2, a sve je definitivno bilo jasno što se pobjednika tiče onoga trenutka kada je izravni crveni karton dobio Boban nakon oštrijeg starta na Šitumu, iako je osječki napadač prethodno bio zaustavljen prekršajem kojega Matoc nije dosudio. Stručni stožer je u takvim okolnostima odlučio barem poštedjeti daljnjih napora na zahtjevnom terenu Vojnovića, Lopu, u završnici i Matasa, kako bi ne samo uveo svježe snage, nego i barem djelomično sačuvao pojedince iz najboljeg sastava za ono što Osijeku slijedi već u srijedu, u kup-utakmici protiv Slaven Belupa. Upravo su taj dvoboj Bijelo-plavi označili jednim od najvažnijih u ovoj polusezoni.