Osječani su imali potpunu terensku nadmoć, stalno su pritiskali domaćina, no nisu uspjeli postići više od jednog gola.

Nogomet nekada zaista nije pravedan u onom smislu da ne pobjeđuje momčad koja je ostavila puno bolji dojam, koja je bila neusporedivo opasnija i više je željela pobjedu. Upravo se to dogodilo Osječanima u gostima kod Splita.

Bila je to doslovno „jednosmjerna ulica“ na terenu Parka mladeži, ali se domaćin uspio spasiti poraza i otkinuti gostima dva boda, budući da je susret završio neriješenim ishodom 1:1. Nogometaši Splita samo su dva puta zapucali u okvir vratiju, od toga jednom iz jedanaesterca već u 9. minuti kada je Lokičina momčad uspjela i povesti, a da praktički ni u toj akciji nije bila u šansi za pogodak. Šteta zbog te Baraćeve neopreznosti u kaznenom prostoru jer smo imali dojam da je Split posve nemoćan na svom travnjaku i da bi teško opasnije zaprijetio potpuno besposlenom gostujućem vrataru Mikuliću.

Nadmoć nije do kraja okrunjena

Bila je to, dakle,  igra na samo jedna vrata, ona domaća. Osijek se od početka postavio kao izraziti favorit protiv suparnika koji ga je dočekao kao posljednji na tablici, ali nakon velike pobjede koju je ostvario protiv Hajduka u Kupu Hrvatske. I djelovali su Splićani umorno i fizički prilično iscrpljeno, što su gosti koristili i uz objektivnu razliku u kvaliteti cijelo vrijeme  pritiskali Crvene na njihovoj polovici. Doduše, u prvom poluvremenu, osim pokušaja Ejupija i jako dobre prilike Vojnovića kada je pucao glavom u Duku, nije bilo nekih većih prigoda, no u nastavku je to bila prava opsada Splitovih vratiju.

Osječani su izjednačili lijepim golom Lesjaka u 68.minuti, a koliku su nadmoć imali potvrđuje statistički pokazatelj od 16 izvedenih udaraca iz kuta, za razliku od domaćina koji nije imao niti jedan korner! No, nisu gosti uspjeli još barem jednom poentirati i tako doći do sva tri boda koja su očekivali na ovom gostovanju. U samoj završnici, zbog dva žuta kartona koje je zaradio u svega 120 sekundi, isključen je Vojnović, ali je Osijek i s igračem manje nastavio pritiskati za razliku od splitske momčadi koja se u potpunosti zadovoljila remijem, pa nije ni pokušavala doći iskoristiti brojčanu prednost u posljednjih pet minuta susreta...

Bodovno se izjednačili s Hajdukom

Zekićevi izabranici nisu uspjeli pobjediti i zasigurno imaju za čime žaliti. No, osim slabije realizacije i neučinkovitosti u završnici, nema im se što zamjeriti. Stalno su stezali „obruč“ oko domaćeg šesnaesterca, a od onoliko ubačaja pred Dukina vrata, lopta je samo jednom završila iza njegovih leđa.

Ipak, nije baš sve loše ispalo za Bijelo-plave u njihovom prvom gostujućem remiju ove sezone. I jednim bodom u Splitu uspjeli su se izjednačiti s Hajdukom koji je poražen u Koprivnici, pa ćemo zasigurno i u nastavku Prvenstva gledati zanimljivu i vjerojatno vrlo neizvjesnu borbu za treće mjesto.

Osječani u sljedećem kolu gostuju kod Istre 1961 u Puli gdje će ponovno tražiti put do pobjede. Nadamo se da ćemo stadion Aldo Drosina napustiti zadovoljniji nego Park mladeži, a ne bismo, dakako, imali ništa protiv da se ponovi rezultat iz prvog međusobnog ogleda pulskog i osječkog prvoligaša, sa samoga starta sezone, kada je bilo 0:1.

FOTO: Ivo Čagalj/PIXSELL