Posjed lopte veći od 70 posto u derbiju dovoljno govori o tomu kako su naši nogometaši pristupili utakmici.

Pohvale na adresu osječkih nogometaša stižu nakon derbija s Hajdukom i prvih osvojenih bodova u nastavku sezone. Osim potpuno zaslužene pobjede nad izravnim konkurentom za treće mjesto, Osječani su igrom potpuno zadovoljili svoje navijače jer su se od prve minute postavili vrlo odlučno i autoritativno na terenu, jasno dajući svima do znanja, ponajprije svome protivniku, da će ih zadovoljiti jedino pobjeda. I takav pristup im se potpuno isplatio. Imao je domaćin stalnu inicijativu, posjed lopte u prvom poluvremenu čak i veći od 70 posto, a to ne pamtimo u međusobnim ogledima osječkog i splitskog kluba. I zato se Hajduk teško mogao provući neokrznut u Gradskom vrtu, budući da je Osijek „usmjerio vodu na svoj mlin“ i vladao situacijom.

Isplatilo se preuzeti rizik

Visoko su Bijelo-plavi pritiskali svoga protivnika, već pred njegovim kaznenim prostorom, preuzimajući i rizik u sredini terena jer su im svi veznjaci bili napadački orijentirani. I Vojnović kao iskusni korektor u sredini terena, koji je i organizirao igru i razarao gostujuće napade te omogućio raspoloženom Mioču da često bude u zoni iz koje je mogao opasno prijetiti i razigravati suigrače u napadačkom redu. Kneževićeva uloga također je bila važna u sredini gdje je trebalo primiti loptu i kreirati igru prema naprijed, a uzdali su se domaći da će preko svojih agilnih bokova Matasa i Barišića stvarati višak, uz Lopu i Bobana koji su bili „plutajuće mine“ iza centarfora Ejupija. Ni ozljeda Bobana, koji je svojom konstitucijom, snagom i probojnošću vrlo bitan za igru Osječana, nije poremetila Zekićevu momčad. Osijek je nastavio u istom ritmu, doduše imao je i malo sreće kada je Futacs kod rezultata 0:0 pogodio vratnicu, ali je sveukupni dojam itekako bio na strani domaćeg sastava. Ejupi je, opet, napravio svoje, zabio je dva gola za ovacije s tribina i vodstvo na ljestvici HNL-ovih strijelaca, no i svi ostali su dali svoj značajan doprinos ovoj pobjedi jer je svaki igrač odradio svoj dio posla.

Opet će kolektiv izbaciti pojedinca

Mnogi su na kraju zaključili, pa i trener Zoran Zekić, da je to bio Osijek kakvog bi često željeli gledati i kod kuće i u gostima.  A da Bijelo-plavi to mogu ponavljati, pokazali su onom sjajnom serijom gostujućih pobjeda u prvom dijelu sezone. Tada je pred njima pao i Slaven Belupo u Koprivnici, gdje će naši nogometaši ponovno zaigrati predstojeće nedjelje. Jesenas su tamo slavili s 3:2, ponajprije zahvaljujući dvostrukom strijelcu Ejupiju koji je već u prvom nastupu protiv svog bivšeg kluba potvrdio kako je nekadašnje emocije ostavio negdje po strani i da ga zanima isključivo uspjeh kluba čiji dres nosi. On će ponovno biti jak adut Osječana u Podravini, ali će i ovaj puta kolektiv morati izbaciti ponekog nadahnutog pojedinca da bi se osječki navijači opet veselili zajedno s igračima, što smo često gledali ove sezone.