U posljednjih 12 europskih nastupa Andorani su postigli samo tri, a primili čak 35 golova, uz svih 12 poraza.

Za manje od deset dana Osječani će na Estadi Comunalu u Andorri La Velli odigrati prvi susret 1. pretkola Europske lige. Stoga ćemo vam ukratko predstaviti UE Santa Colomu, koja je Europu prošle sezone izborila osvajanjem Kupa Andore, trijumfom nad gradskim rivalom i najboljom andorskom momčadi – FC Santa Colomom, a rezultat je bio 1:0.

Inače, Osijekov protivnik ima dosta iskustva na međunarodnoj sceni, ali bez pozitivnih rezultata. Primjerice, u posljednjih šest godina redovito im je put završavao već na prvoj prepreci Europske lige i to redom: protiv crnogorskog Mogrena ukupnim omjerom 0-5, mađarskog Paksa također 0-5, nizozemskog Twentea 0-9, mostarskog Zrinjskog 1-4, makedonskog Metalurga 0-5 i prošle sezone protiv zagrebačke Lokomotive 2-7 (1:3 u prvom ogledu i 1:4 u uzvratu). Dakle, UE Santa Coloma je pritom uspjela postići samo tri gola u 12 utakmica, a primila je čak 35!

U dva navrata viceprvaci Andore

Vrijednost cijele andorske momčadi po Transfermarktu je tek 75.000 eura, dok se, za usporedbu, osječka trenutno procjenjuje na 11,9 milijuna eura. Prosjek godina našeg protivnika je čak 29,1, a nekolicina igrača ima 35 ili više godina. Dakako da veliku većinu prvotimaca čine državljani Andore, uz trojicu također nepoznatih Španjolaca i jednog Portugalca. Trener im je Emilio Gomez, ali teško da će vam i njegovo ime i prezime bilo što značiti u najavi skorašnjih dvoboja Osijeka i UE Santa Colome...

Ovaj je klub osnovan 1986. godine, u dva navrata je bio viceprvak države, a tri puta je osvojio nacionalni kup što su mu i najveći uspjesi, uz jedan trijumf u Superkupu Andore. Osnovna im je klupska boja žuto-crna, a u gostima znaju zaigraju u crveno-bijeloj kombinaciji. Prošle sezone su bili treći u državnom prvenstvu, dakako iza FC Santa Colome i drugoplasirane Sant Julie.

Najviši glavni grad u Europi!

Osim nogometnih, dodajmo još poneku rečenicu o gradu i državi u koju ćemo uskoro putovati. Zanimljivo je istaknuti kako je Andorra la Vella najviši glavni grad u Europi s nadmorskom visinom od 1.023 metra. Simpatični mali grad nalazi se u planinskim masivima istočnih Pirineja između Francuske i Španjolske i broji oko 22.000 stanovnika.

Inače, u cijeloj Andori živi oko 80.000 ljudi prilično dobrog standarda, a nogomet im nikada nije bio ''najvažnija sporedna stvar'', daleko od toga. Tamo su puno popularniji zimski sportovi. Stanovnici Andore pričaju katalonskim jezikom, a službeno su u uporabi i španjolski, portugalski i francuski.

Zanimljivo, većinu jedva čini domicilno stanovništvo, budući da je Andorana u vlastitoj državi svega 36,6 posto, Španjolaca i to većinom Katalonaca ima 33,2, Portugalaca 16,3, a Francuza 6,3 posto.