Rijeka  u prvih 11 međusobnih dvoboja u HNL-u nije u gostima kod Osijeka uspjela doći do pobjede...

 

Nije baš Rijeka posljednjih godina bila poželjan protivnik Osječanima u Gradskom vrtu. Naime, u zadnjih šest međusobnih dvoboja u borbi za bodove, Riječani na našem stadionu nisu osjetili gorčinu poraza. Tri puta je bilo neriješeno, a u ostale tri utakmice gosti su osvojili sva tri boda. Kada se tomu pridoda da je Rijeka bila uspješnija i u Kupu Hrvatske, onda je jasno da Bijelo-plavi žele promijeniti stvari i zaustaviti negativan niz protiv aktualnog državnog prvaka. No, postoji i sasvim druga priča, vezana uz prvoligaške susrete Osječana i Riječana, koja ide u prilog prvoligašu s Drave. Naime, od prvog dvoboja kojemu je Osijek bio domaćin (26. svibnja 1992.), pa sve do 2000. godine, Rijeka nikada nije uspjela slaviti na ovom gostovanju! Pritom je odigrano 11 utakmica, a domaćin je bio kudikamo uspješniji.

Rumunjski dvojac potopio Riječane

Iz tog razdoblja izdvojit ćemo ogled s početka rujna 1996., kada je u Gradskom vrtu bilo 4:0. Momčad trenera Gorana Popovića, koji se kratko zadržao na osječkoj klupi, povela je pogotkom Luciana Popescua, a da to bude dan potpuno u znaku Rumunja pobrinuo se Dumitru Mitu koji je potom polučio hat-trick i s tri svoja gola potopio riječki brod. I još je nešto ostalo upamćeno iz tog dvoboja. Svi su pogoci postignuti u prvom poluvremenu, već do 40. minute!

Osječani su zaigrali u sastavu: Perić, S. Vranješ, Dronca, Bogdan, Beširević, Ergović, I. Bulat, R. Grnja ('65. Žilić), G. Meštrović, Popescu ('73. Zekić) i Mitu ('80. Nekret-Katić). Riječane je tada trenirao Branko Ivanković, a u momčadi je imao Žganjera, Romića, Viškovića, Z. Jedvaja, Ivančića, Bernobića, Perkovića, M. Tokića, Markovića, Ostojića i Balabana. S klupe su još ušli Panić i Samardžić. Taj je susret sudio Brkić iz Vinkovaca, pred oko 1.500 gledatelja. Na kraju dodajmo da je Osijek gostima iz Rijeke domaćin u prvenstvenim utakmicama bio 37 puta, pritom ostvarivši 17 pobjeda, uz 11 remija i 9 poraza.