Stariji ljubitelji nogometa pamte odličnog, profinjenog srednjeg braniča, koji je u dva navrata bio i prvi trener našeg prvoligaša.

Nakon Mileta Dumančića, jučer (srijeda) je na vječni počinak otišao još jedan bivši kapetan našeg nogometnog kluba. Preminuo je Šaban Jasenica, jedan od zaštitnih znakova osječke momčadi iz šezdesetih godina prošloga stoljeća. Igrao je u tadašnjoj Slavoniji zajedno s I. Rukavinom, I. i K. Gucmirtlom, Đorđićem, Katićem..., kasnije s Kasačem, Karapandžom, Iličinom, Crnkovićem, S. Špeharom, Wernerom, I. i Lj. Petrovićem, Crnojevcem, Zejnilagićem, Đuričićem, Čordašem, Momirskim, B. Babićem... u klubu koji je '67 preimenovan u NK Osijek.

Bio je odlični središnji branič, kažu oni koji su ga gledali tih godina na terenu. Odličnog pregleda igre i baratanja loptom, odudarao je od ondašnje percepcije stopera koji ne trebaju baš previše razmišljati. Naprotiv, iskazao se baš u tome, da je uvijek znao kamo će s loptom, a krasila ga je i dobra skok-igra. Uživao je i autoritet kod suigrača, pa je brzo postavljen za kapetana. Inače, Jasenica je u grad na Dravi došao 1965. iz BSK-a (Slavonski Brod), a rodom je iz Bosanskog Šamca. Njegov je potencijal uočen i u splitskom Hajduku koji ga je zvao u svoje redove, ali se Šaban ipak odlučio za Osijek. I nije pogriješio. Kao ni bijelo-plavi s njim. Naprotiv!
Igrao je i u sezoni 1969/70. kada je NK Osijek konačno postao prvakom Druge lige „sjever“ i stekao pravo igranja u kvalifikacijama za Prvu ligu. Nažalost, nije u igračkoj karijeri uspio s kolegama ih tih generacija izboriti elitni razred jer je prve godine uspješniji bio banjalučki Borac, a druge skopski Vardar.

Kada je trenerska karijera u pitanju, Jasenica je u dva navrata samostalno vodio prvu momčadi ('88/89. i 89/'90.) i pritom ostvario i više nego solidan plasman u sredini tablice biveš Jugo-lige. Također, dubok trag ostavio je godinama radeći u Školi nogometa, bruseći brojne talente koji su kroz nju prolazili. Stoga nam je popularni „Tetak“ svima ostao u srcu, kao miran i nenametljiv čovjek, o kojem smo slušali samo lijepe riječi. Njegov posljednji ispraćaj je u četvrtak na Aninom groblju u 14 sati i 40 minuta. Obitelji upućujemo iskrenu sućut, počivao u miru Božjem!

Foto izvor