Šteta što je kiša utjecala na broj sudionika koji su došli obilježiti Nacionalni dan multiple skleroze.

U povodu Nacionalnog dana multiple skleroze, od koje prema podacima Udruge MS Tim Hrvatska, u našoj zemlji boluje oko 6.000 osoba, u Osijeku je u utorak, 26. rujna, održan drugi slavonski MS Walk u sklopu kojega je Promenadom uz Dravu prošlo stotinjak sudionika odjevenih u narančaste majice, noseći u rukama balone u toj boji. Među njima su bili i naši prvotimci Mateo Barać i Alen Grgić uz skupinu mladih nogometaša osječkog prvoligaša. Šteta što je vrijeme pokvarilo ugođaj i utjecalo na manji odaziv sugrađana na ovu manifestaciju, koja ima veliki značaj za pacijente koji boluju od multiple skleroze, istaknula je Mirjam Jukić, predsjednica Nacionalne udruge oboljelih od MS, koja je bila i organizator događanja.

Borba za izmjene kriterija

Prema njezinim riječima, nužno je mijenjati neke stvari koje itekako utječu na uspješnost liječenja ove bolesti:

Borimo se za izmjene kriterija za dodjelu lijekova za usporavanje bolesti koje oboljeli u Hrvatskoj mogu dobiti tek godinu dana nakon dijagnosticiranja, odnosno nakon dva liječena relapsa. U svijetu nije tako te oboljeli odmah imaju pravo na lijekove koji usporavaju tu progresivnu autoimunu bolest. Također se borimo za uvođenje reda u mirovinskom sustavu, posebice u Zavodu za vještačenje, rekla je Jukić.

Kako smo već pisali u najavi MS Walk-a, multipla skleroza je bolest s „tisuću lica“ jer se na svakome oboljelome drugačije manifestira. I u Osijeku je skrenuta pozornost na to da je Hrvatsko neurološko društvo uputilo prijedlog novih kriterija za liječenje multiple skleroze HZZO-u, izrazivši nadu da će ih Zavod i prihvatiti. Novi kriteriji, kako je istaknuto, trebali bi utjecati i na promjenu dosadašnje prakse da liječenje bolesnika, kojima je potrebna druga linija lijekova prvih šest mjeseci, ide na teret bolničkog proračuna jer to često znači da će ih oboljeli teško dobiti, s obzirom na stanje u hrvatskim bolnicama.