Ukrajina također treba sva tri boda u večerašnjem susretu, kao i naša nacionalna vrsta s novim izbornikom Dalićem.

U prilično kompleksnoj situaciji našla se hrvatska nogometna reprezentacija uoči večerašnje (ponedjeljak) posljednje utakmice u svojoj kvalifikacijskoj skupini za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Suparnik je selekcija Ukrajine koja također ima šanse za plasman na najveće natjecanje, kroz izlučne kvalifikacije. I jedni i drugi moraju u susret, koji počinje u 20,45 sati, ući otvorenog „garda“ bez ikakvih kalkulacija jer im samo pobjeda može jamčiti da će naći u razigravanju za SP. Tako se novi izbornik Zlatko Dalić, koji je dužnost preuzeo neposredno uoči puta u Kijev i praktički je održao samo jedan trening s reprezentativcima, našao na vrlo velikom, zapravo najvećem iskušenju u svojoj trenerskoj karijeri.

Sve je prilično neizvjesno

Jasno je da Hrvatska mora ići na sva tri boda, nakon što je remizirala s Finskom u Rijeci i neočekivano ostala u bodovnom minusu. Naime, „Vatreni“ su pali na deveto mjesto drugoplasiranih reprezentacija jer je Slovačka uvjerljivom pobjedom protiv Malte i remijem Slovenije i Škotske došla do druge pozicije u skupini F i sada je ispred naše nacionalne vrste. Dakle, u slučaju remija u Kijevu ostali bismo iza Slovaka jer imaju gol razliku +5, a Hrvatska +2. Nadalje, Wales ima isti broj bodova kao Hrvatska, jednaku gol-razliku, ali više postignutih golova (7-6). Wales večeras igra protiv Irske na domaćem terenu i u slučaju remija u njihovoj i našoj utakmici, Hrvatska bi morala zabiti više pogodaka. Sve skupa je prilično neizvjesno i vjerojatno će tako biti i do posljednjih kvalifikacijskih minuta ovoga ponedjeljka...

Bit će vremena za analize

Doduše, u nekim kombinacijama naša izabrana vrsta može čak biti i prva u skupini, ali da bi se to dogodilo, uz pobjedu u Kijevu, Island bi morao kiksati na svom terenu protiv Kosova u što malo tko vjeruje, iako se čuda događaju. Jasno je da se hrvatski nogometaši ne trebaju baviti nikakvim kalkulacijama nego se moraju isključivo posvetiti svojoj zadaći – pružiti maksimum s Ukrajincima i pokazati da im je mjesto na Svjetskom prvenstvu. Svima je jasno da Hrvatska ima klasu, dovoljno je pogledati rejting naših igrača i klubove u kojima nastupaju, ali tu svoju vrijednost moraju svi zajedno pokazati sada, kada je došla ključna i najvažnija utakmica. Vremena za analize dosad propuštenog sigurno će biti nakon svršetka kvalifikacija. Sada fokus svih u reprezentaciji i oko nje isključivo mora biti na tomu kako nadjačati Ukrajinu i ostati u igri za put u Rusiju.

 

Foto: HNS