Naša je reprezentacija svladala Ukrajinu s 2:0, pa će igrati u izlučnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Kada je bilo najpotrebnije, Hrvatska je pokazala snagu! I nakon vrlo teškog gostovanja u Kijevu, naša nogometna reprezentacija ostaje „u igri“ za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. Naša je izabrana vrsta u posljednjem kolu kvalifikacija uspjela svladati Ukrajinu s 2:0, tako da nismo ovisili o drugim rezultatima i strijepili hoćemo li biti najslabiji u konkurenciji drugoplasiranih te u tom slučaju ostati bez mogućnosti plasmana na Mundijal.

Ako smo ih s pravom svi skupa kritizirali za slabije i neuvjerljive nastupe u proteklim dvobojima, sada našim najboljim nogometašima trebamo čestitati jer nisu zakazali u situaciji kada su mnogi počeli sumnjati da se Hrvatska teško može oporaviti u tako kratkom vremenskom razdoblju i odigrati na razini svojih objektivnih mogućnosti.

Kramarić se prometnuo u junaka

Vidjelo se da su naši igrači pokazali odlučnost, iako je u prvom poluvremenu protivnik bio opasniji i imao bolje prigode, što i  nije nekakvo iznenađenje budući da Ukrajinci u svojim redovima također imaju kvalitetne pojedince, a i motiv im je isto bio na najvišoj razini. Bilo je važno ne primiti pogodak u tom razdoblju susreta, u kojem je domaćin dominirao, ali nije uspio konkretizirati svoju bolju igru. Nastavak je ponudio drugačiji odnos snaga na terenu. „Vatreni“ su bili bolji, sigurni i opasniji takmac, pa su se uzbuđenja preselila u suparnički kazneni prostor.

Junak je postao spretni i prisebni Andrej Kramarić koji je postigao oba pogotka, iskoristivši asistencije Modrića i Rakitića. Zabio je i glavom i nogom, potvrdivši svoje realizatorske sposobnosti. U drugom poluvremenu to je bila ona prava, moćna i prepoznatljiva Hrvatska, kakvu smo željeli puno češće gledati u ovom kvalifikacijskom ciklusu. Luka Modrić je suvereno dirigirao igrom, Ivan Rakitić je odgovorno i vrlo ozbiljno odradio defanzivniju zadaću koju mu je izbornik namijenio, vezni red je bio pokretljiv i kompaktan, a ni posljednja linija ovaj puta nije dopustila nikakvo iznenađenje u nekim prekidima ili pak dekoncentraciju u završnim minutama.

Dalić je posložio „kockice“

Naravno da novi kormilar Zlatko Dalić nije imao ni vremena ni mogućnosti za neke temeljitije promjene, uostalom, za njih nije bilo ni potrebe. Mora mu se priznati da je momčad dobro pripremio za ključno iskušenje u kojem je psihološko stanje svakog pojedinca i kolektiva u cjelini – bilo itekako bitno. Isto tako, taktički je naša reprezentacija bila posložena na način da se Ukrajince onemogući ili barem limitira tamo gdje su najjači, a to je svakako na krilnim pozicijama. Doduše, bilo je već spomenutih problema u prvih 45 minuta, ali teško je ovakve utakmice odigrati, a da protivnik baš ništa ne učini i ozbiljnije ne zaprijeti.

Znao je Dalić gdje će mu Rakitić biti najpotrebniji, Modrića je oslobodio nekih suvišnih obveza koje je dosad imao u igri, a na bočnim pozicijama smo izgledali čvršće i sigurnije nego u prijašnjim nastupima. U svakom slučaju, lijepo je bilo vidjeti takvo izdanje Hrvatske koju sada očekuju dva presudna ogleda u izlučnim kvalifikacijama.

Ždrijeb je 17. listopada

Prvo mjesto u skupini osvojio je Island koji je sinoć svladao Kosovo s 2:0 što je i očekivani ishod s obzirom na objektivnu kvalitetu Islanđana. Do sada je plasman na Svjetsko prvenstvo osiguralo 17 reprezentacija. To su: Njemačka, Španjolska, Engleska, Belgija, Poljska, Srbija, Island, Nigerija, Egipat, Brazil, Iran, Japan, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Meksiko, Kostarika i dakako – domaćin Rusija. Hrvatska će suparnika u dodatnim kvalifikacijama saznati 17. listopada. Pritom će u ždrijebu imati status nositelja, među kojima, primjerice, nisu Švedska, Danska, Republika Irska i Grčka koji su nam i potencijalni protivnici. Prve utakmice na rasporedu su od 9. do 11. studenoga, a uzvratne samo tri dana kasnije.

Foto: HNS