Slavni škotski klub je svjetski rekorder po broju osvojenih trofeja, a u svojim vitrinama ih ima čak 115!

  1. Rangers Football Club je škotski nogometni klub iz Glasgowa. Gotovo nevjerojatnih 54 puta osvajao domaće prvenstvo, što je svjetski rekord, te je osvojio najviše trofeja od svih klubova - ukupno čak 115! Rangers domaće utakmice igra na Ibrox stadionu u jugozapadnom Glasgowu.

  2. Danas puno internacionalaca igra u Rangersu i različitih su vjeroispovijedi iako je klub tradicionalno poistovjećen s protestantima. Stoga je i izraženo rivalstvo s gradskim suparnikom Celticom, koji je od davnina povezan s katolicima. Suparništvo između ta dva kluba jedno je od najpoznatijih na svijetu te se utakmice između njih popularno nazivaju Old Firm.

  3. Nadimak kluba je Teddy Bears (medvjedići), jer se rimuje s Gers (skraćeno od Rangers). Iako je pravo ime kluba Rangers FC, često ga se naziva i Glasgow Rangers.

  4. Bili su pobjednici nekadašnjeg Kupa UEFA u sezoni 2007/2008., dok je bivši Kup pobjednika kupova osvojio 1971/72. Spomenute ’72 osvojio je i UEFA Superkup.

  5. U srpnju 2012. klub je doživio pravu agoniju. Naime, uslijed velikih financijskih problema i poreznog duga proglašen je stečaj i Rangers FC izbačen je u najniži stupanj natjecanja, u četvrtu škotsku ligu! Dug im je tada bio već od 100 milijuna funti.

  6. Glavni je krivac za propast nogometnog diva prijašnji vlasnik David Murray koji se bjesomučno zaduživao kod banaka da bi kupovao što bolje igrače. Zamjerio se poreznicima smislivši formulu za izbjegavanje poreza: Rangers nije davao igračima plaće, nego neoporezive “pozajmice”.

  7. Momčad se iz godine u godinu ekspresno vraćala u viši stupanj natjecanja, da bi 2016. ponovno zaigrala u elitnom razredu škotskog nogometa.

  8. Trenutna vrijednosti škotske momčadi na Transfermarktu je 26,6 milijuna eura, a trener im je od ove sezone nekad proslavljeni engleski reprezentativac Steven Gerrard.

  9. U Rangersu su igrali naši nekadašnji reprezentativci Dado Pršo, Nikola Jelavić i Niko Kranjčar. I sada je u njihovim redovima jedan Hrvat – to je Nikola Katić koji je ovoga ljeta na Ibrox stigao iz Slaven Belupa, a jedno je vrijeme bio i na meti NK Osijek.

  10. Njihove su najveće klupske legende Ally McCoist, Andy Goram, Jorg Albertz, Ian Durrant, Barry Ferguson, Terry Butcher, Paul Gascoigne, Richard Gough, Brian Laudrup, Mark Hateley, Jim Baxter, Davie Cooper i John Greig.