NK Osijek NK Osijek NK Osijek Prikaži izbornik
Mađari jedini ponuditelj, odlučuje Gradsko vijeće

OTVORENE PONUDE ZA KUPNJU DIONICA NK OSIJEKA

Mađari jedini ponuditelj, odlučuje Gradsko vijeće

29.12.2015.

Kompanija „Meszaros & Meszaros“ želi kupiti i preuzeti većinski paket dionica koji bi im omogućio potpunu upravljačku strukturu i kontrolu uloženog kapitala.

Mađarska koorporacija „Meszaros i Meszaros“ jedina se, prema očekivanjima, javila na javni natječaj za prodaju dionica Nogometnog kluba Osijek u vlasništvu Grada Osijeka, gradske tvrtke Vodovod Osijek, Gradske banke u stečaju i tvrtke IPK Osijek, također u stečaju. Lorinc Meszaros ispunio je sve uvjete iz Natječaja, uplatio jamčevinu i na bankovnom računu deponirao iznos od dva milijuna eura u svrhu početnog ulaganja u NK Osijek, dakako, u slučaju preuzimanja vlasničke strukture. Damir Kramarić, predsjednik posebnog Povjerenstva Gradskog vijeća za prodaju spomenutih dionica, uvodno je istaknuo da su Mađari pokazali ozbiljnost i odlučnost da postanu novi vlasnici najpopularnijeg sportskog kolektiva u našem gradu, a prilikom preuzimanja i stjecanja vlasništva žele konsenzus sva četiri gore spomenuta pravna subjekta koji su zajednički ponudili dionice na tržištu. „Oni na taj način žele u potpunosti preuzeti upravljačku strukturu, doći do postotka koji im jamči nesmetano odlučivanje, a da su ozbiljni u svojim namjerama svjedoči i činjenica da su već dali milijun kuna Klubu u smislu pozajmice, svjesni da im ona ne može biti vraćena“, rekao je Kramarić.

Pregovori će, dakle, biti nastavljeni, a tematska sjednica Gradskog vijeća po ovom pitanju trebala bi biti održana sredinom siječnja. Tada bi se, u slučaju potpunog definiranja svih odnosa s mađarskim investitorom, donijela odluka o konačnom preustroju i privatizaciji kluba, rekao je gradonačelnik Ivan Vrkić. „Ne možemo reći da je posao gotov, ali je izvjesno da smo dobili ozbiljnog ponuditelja koji je i materijalno stao iza svoje ponude. On traži da dođe do određenog postotka u vlasništu kako bi mogao kontrolirati svoj kapital, što je i logično. Dakle, Mađari kupuju ne samo dionice, nego i vlasničke udjele, ali i preuzimaju sva klupska potraživanja, kako ona koja su utvrđena predstečajnom nagodbom, tako i dospjela aktualna potraživanja. Kada su ona u pitanju, vjerujem da će novi vlasnik najkasnije do kraja veljače isplatiti dugovanja igračima, radnoj zajednici i dobavljačima“, izjavio je prvi čovjek osječke gradske uprave. Također je poručio da će budući vlasnik morati u međusobnim pregovorima s Gradskom bankom i tvrtkom IPK riješavati pitanje diskonta i njihovih potraživanja, vjerujući da to neće poremetiti započeti proces. „Sada znamo i tko je potencijalni vlasnik i sigurno ćemo vrlo brzo ponovno sjesti za stol i dotaknuti se i ostalih važnih tema, poput korištenja, te obnove i eventualne dogradnje stadiona kao i Škole nogometa u koju će Grad nastaviti ulagati, u godišnjem iznosu do milijun kuna što bi bilo definirano posebnim ugovorima“.
Spomenuto je i kako će se od ponuditelja tražiti ne samo bankovna jamstva nego i garancija da će budući vlasnik na godišnjoj razini ulagati predviđena sredstva za normalno funkcioniranje Kluba, a ona se kreću između 12 i 14 milijuna kuna.

Gradonačelnik Vrkić je na kraju zaključio da alternative u ovim okolnostima naprosto nema i da će, ako pregovori s mađarskim ulagačima ne završe pozitivno, Nogometni klub Osijek morati u likvidaciju, dodavši da vjeruje kako će rasplet biti pozitivan što bi svima trebalo biti u interesu. 

 

 

MAXtv Prva liga

1.Rijeka20+3152
2.Dinamo20+1946
3.Osijek20+1038
4.Hajduk20+1537
5.Slaven Belupo20+127
6.Lokomotiva20-320
7.Inter-Zaprešić20-920
8.Istra 196120-919
9.Split20-238
10.Cibalia20-328

Sljedeća utakmica

MAXtv Prva liga, 21. kolo

Osijek - Rijeka

Stadion Gradski vrt, 19.02.2017. 15:00

Prethodna utakmica

MAXtv Prva liga, 20. kolo

Inter-Zaprešić - Osijek 2:2

ŠRC Zaprešić, 16.12.2016. 18:00

Ostale vijesti